10.05.2023 11:11
 
Уколико се блокирају гасни пројекти, Република Српска ће претрпити штету од десетине милиона КМ јер је источна интерконекција пројекат који иде преко Раче а тренутно се ради и аутопут Рача-Бијељина на истом локалитету. Уколико би била прихваћена источна интерконекција, паралелно са аутопутом, на земљишту које је већ експропропријатизовано постављене би биле и цијеви за гасовод. У противном морала би се накнадно радити нова експропријација земљишта за гас, радити други инфраструктурни радови што би дебело повећало трошак. Зато мислим да сваки функционер у овој земљи који због чињења економске штете грађанима и блокирања пројеката треба кривично да одговара, истакла је Александра Пандуревић, чланица Главног одбора СДС.
 
„Увијек кад се нешто блокира морате поставити питање чији је то интерес, односно због кога се то ради. Најавом Жељка Комшића да ће блокирати енергетске пројекте жели се сачувати монопол „БХ-гаса“ са једне стране што је противно европским стандардима. С друге стране, Комшић штити интересе пелетара од којих годинама купујемо скупи пелет, који су само за једну грејну сезону постали милионери“, поручила је Пандуревић.
 
Она је казала да је увијек добро имати више извора снабдјевања гасом и да тренутно долази до непотребне политизације и покушаја блокирања тих пројеката који су од развојног значаја за читаву Босну и Херцеговину.
 
„Европски захтјеви према нама су либерализација тржишта енергената. На Енергетском самиту у Неуму Сатлер је похвалио Републику Српску да је либерализовала своје тржиште. Постоји пет гасних предузећа у Републици Српској и свако може увозити гас док у ФБиХ то може радити само „БХ-гас“. Сатлер је јасно рекао да је Федерација БиХ та која није урадила свој дио посла и да мора либерализовати тржиште. Њима очито смета то друго предузеће, које очито у медијима треба да буде основано у Херцеговини. Морате имате конкуренцију јер је то предуслов да нам гас буде јефтинији“, казала је Пандуревић.
 
Она је приче о руском утицају кроз гасне пројекте назвала небулозним глупостима.
 
„Србија једина плаћа јефтинији гас Русима од Босне и Херцеговине. Сарајево се грије на руски гас па би све Сарајлије по тој логици требали бити мали русофили. Нико ко се грије на руски гас не може бити руски орјентисан. Гас који би долазио јужном интерконекцијом долазио би из Азарбејџана а сувласници тих гасних поља су опет руске фирме“, појаснила је Пандуревич и додала:
 
„Несавјесним дјеловањем политичари који блокирају источну и јужну гасну интерконекцију, угрожавају здравље људи који су осуђени да живе у градовима у смогу цитаву зиму док наши политичари током зиме имају резервне дестинације и живе у својим вилама на Јахорини, Бјелашници и на Влашићу. Надам се да ће због тога и јавност извршити притисак да пројекти крену да коначно можемо да дишемо пуним плућима“, закључила је Пандуревић. 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account