11.05.2023 15:22
Сутрашње заједање Савеза општина и градова РС желе да претворе у декларативно засједање са закључцима да је Влада Републике Српске и њена надлежна министарства забринута за стање у локалним заједницама. Ово је последњи аларм пред сами колапс изразито неразвијених и неразвијених општна у Републици Српској, истакнуто је након сједнице Конференције локлане самоуправе СДС (КОЛОС) која је данас одржана у Бањалуци.
 
„На сутрашњој Скупштини Савеза општина и градова РС ћемо тражити испуњење наших захтјева из фебруара мјесеца који се тичу се измјене расподјеле ПДВ-а према локалним заједницама. Тражићемо да се спољни дуг санира из средстава које припадају Влади Републике Српске а не да се терет дуга пребацује на локалне заједнице, затим измијенити расподјелу средстава од пореза на добит, на доходак, пореза на непокретности, регистрацију моторних возила“, истакао је др Милан Миличевић, в.д. предсједника СДС након сједнице КОЛОС-а.
 
Закључено је да за разлику од општина гдје су на власти начелници СНСД-а, СДС жели да укаже на проблеме са којима се тренутно суочавају све локалне заједнице и то је један општи проблем са којим се Република Српска суочава.
 
„КОЛОС је данас поново расправљао о проблему финансирања локалних буџета.  На сутрашњој сједници Савеза општина и градова неће се расправљати о проблему финансирања локалних буџета, макар не на начин како бисмо ми жељели, већ ће се сједница одржати као панел дискусија са ограниченим временом за дискусију о било којем проблему. Препоруке које су предложене дневним редом исте су оне које Савез општина и градова већ годинама рециклира без икакаве реализације“, казао је Миличевић и додао:
 
„Савез општина и градова Републике Српске већ годинама функционише као једно протоколарно тијело, НВО који нема чак ни савјетодавну улогу за ресорно министарство управе и локлане самоуправе као што би требало да има“, поручио је Миличевић.
 
Он каже да иако је приход од ПДВ-а енормно повећан, не због привредног раста већ због повећања цијена свих животних намирница, све локалне заједнице су добиле мање средстава од ПДВ-а него што су имале прошле године.
 
„Вишак средстава из ПДВ-а троши се на отплаћивање спољног дуга Републике Српске и Босне и Херцеговине док су средстава из ПДВ-а које припадају локалним заједницама смањена да то није довољно ни за сервисирање најосновнијих потреба.  Постоје бројни сценарији који се примјењују у регији како ријешити проблем, као на примјер у Србији и уколико се жели помоћи локалним заједницама треба ући у измјену пореског система.  Влада РС упорно избјегава помоћи локалним заједницама“, поручио је Миличевић.
 
Он је казао да је посебан проблем плаћање рачуна за јадну расвјету.
„Енорман пораст цијене електричне енергије за јавну расвјету повећао је потрошњу електричне енергиије локалним заједницама и за 60% што је немогуће сервисирати. Јавна расвјета је јавно добро и цијена електрричне енергије за јавну расвјету треба бити другачије формирана и да буде повољнија него цијена киловата у другим областима живота. Општине су данас пред дилемом, или рестрикције што је непопуларно јер се угрожава безбједност грађана а друго је принудна искључивања  јер локалне заједнице нису у могућности да плате рачуне“, закључио је Миличевић. 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account