08.06.2023 12:33
Тренутни Закон о спрјечавању сукоба интереса у органима власти је направио праву анархију, а умјесто да се отклоне његове мањкавости, власт покушава да га прилагоди онима који хоће што више да контролишу ово друштво, каже Вукота Говедарица, шеф Клуба посланика СДС.
 
Он упозорава да власт на овај начин настоји проширити простор за сукоб интереса легализујући све оне који контролишу удружења грађана и разне фондације.
 
„Настоје се легализовати људи који су и поред својих јавних функција у управним одборима удружења, под избором да за позицију у том одбору не добијају накнаду. Накнаду не добију, али онда контролишу трошење милиона марка како желе“, напомиње Говедарица. 
 
Он наводи да је потпуно очигледно да актуелна власт не поштује Закон о спрјечавању сукобa интереса у органима власти.
 
„Слика и прилика друштва у коме ми живимо и слика Закона о спрјечавању сукоба интереса су ријечи једног посланика власти ‘по милости божијој али по вољи наших шефова'. Очигледно је да је овај закон омогућио један тотални хаос у нашем друштву“, упозорава Говедарица.
 
Он је истакао да су бројни примјери сукоба интереса и дуплања функција, али да Комисија за утврђивање  сукоба интереса у органима власти у Републици Српској није реаговала.
 
„Тако је Гордан Мишељић исто вријеме директор Хидроелектране на Требишњици, члан Управног одбора Хидроелектране 'Дабар', одборник у градској скупштини, члан Управног одбора и предсједник Фудбалског клуба Леотар. Треба подсјетити да прије него што је постао министар правде у Влади РС Милош Букејловић у исто вријеме био и Директор Електро Добоја, члан Надзорног одбора Жељезница РС, члан Надзорног одбора предузећа 'Градска топлана', одборник у градској скупштини“, наводи Говедарица, истичући да је оваквих и сличних примјера много у нашем друштву.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account