12.06.2023 12:37
Српска демократска странка ће бити лидер политичких промјена са циљем промјене актуелне власти у Републици Српској, најприје на локалним изборима који нам слиједе наредне године, који треба да буду прва степеница на том путу до првих демократских Општих избора 2026. године, истакао је на изборној скупштини СДС Милан Миличевић, новоизабрани предсједник Српске демократске странке.
 
„Све опозиционе странке, друштвене групе и поједнице позивамо да се заједнички удружимо у остварењу ових политичких циљева, стављајући националне и опште интересе изнад интереса и предрасуда појединаца, ускостраначких политика и свих оних слабости која је актуелна власт користила у протеклом периоду на   одржавању постојећег стања и своје позиције на власти.  Ново вријеме носи нове изазове. Ни лијепа, ни рђава будућност не смију нас изненадити и морамо бити спремни!“, једна је од главних порука лидера Српске демократске странке са скупштине у Бањалуци.
 
Говорећи о будућем дјеловању СДС-а Миличевић је рекао да је Републици Српској потребна стварна и суштинска, а не формална и демагошка борба против криминала и корупције.
 
„За успјешну борбу против корупције неопходно је постојање одговарајуће легислативе. Република Српска мора радити на побољшању постојећих закона, нарочито тамо гдје су уочене законске рупе, као и на усвајању нових антикорупцијских закона“, нагласио је он и додао:
 
„Изборни процес је потпуно компромитован, а воља бирача додатно обезвријеђена постизборним трговинама и куповинама. Избори морају бити празник демократије а не дан када почињу све крађе, због чега је неопходно приступити темељитим реформама изборног процеса“.
 
Лидер СДС-а је у свом програму рада навео све аспекте изборног законодавства који требд ас е унаприједе.
 
„За пријаву за учешће у изборима за независне кандидате и политичке партије потребно је повећати број потписа бирача и прописати да чланове бирачких одбора за одређен ниво власти могу имати само они политички субјекти који имају парламентарни статус. Најважније ствар је вратити мандате партијама ради заустављања феномена ''папак'“', појаснио је Миличевић.
 
Он је поручио да се залаже за увођење оптичких читача на бирачка мјеста и постављање камера јер је  на тај начин могуће исконтролисати да ли је неко лице више пута гласало, видјети снимке евентуалних нарушавања гласања итд.
 
„Потребно је повећати цензус са 3% на 5%, укинути гласање путем поште а за дијаспору оставити само гласање у ДКП-овима. У Изборни закон БиХ треба увести категорију пријевремених избора и двокружне изборе за инокосне функције“, неке су од најважнијих порука из предизборног програма новог предсједника Српске демократске странке др Милана Миличевића.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account