16.06.2023 12:50
Када се кредит који Влада Републике Српске намјерава подићи код Међународне банке за обнову и развој отплати министарка финансија Зора Видовић ће имати 101 годину, казао је Вукота Говедарица, шеф Клуба посланика СДС у Народној скупштини Републике Српске.
 
Он тврди да одлука о прихватању овог задужења није у складу са законом јер Влада није навела колика је маржа ове банке нити колики је максималан износ задужења.
 
Говедарица напомиње да ће уколико неко због тога да апелацију Уставном суду Републике Српске ова одлука бити оборена.
 
„Закону о дугу и гаранцијама Републике Српске је јасан по овом питању и каже да максимална каматна стопа и трошкови задужења морају бити  наведени, а уместо тога у овој одлуци имамо неке фантомске каматне стопе и марже“, истакао је Говедарица.
 
Према његовим ријечима ова власт покушава на све начине да диже кредите и задужује Републику Српску.
 
Због тога су, подсјећа он, за девет година шест пута мијењали Закон о задужењу дугу и гаранцијама прилагођавајући га својим потребама, а како каже Говедарица, све се своди на узимање кредита чија се средства преусмјеравају у јавну потрошњу.
 
„Све до 2012. године Српска се могла задуживати на потпуно другачији начин јер је максимум отплате кредита био дефинисан у складу са изворним приходима које оствари. Законом је јасно било наведено да у текућој години можете отплатити дуга максимално осамнаест посто од изворних прихода буџета и то се поштовало. По том закону ове године би смо могли да отплатимо максимално 450 милиона КМ, међутим Српска само ове године мора да врати 923 милиона КМ главнице дуга и да издвоји 226 милиона КМ за камате, што укупно износи милијарду и 149 милиона КМ“, прецизирао је Говедарица.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account