20.06.2023 09:59
Одлука крњег Уставног суда БиХ да промијени правилник и дозволи засједање без присуства иједног судије из реда српског народа примјер је политичког насиља институција БиХ које годинама под маском да граде државу у ствари је додатно разграђују, каже Милан Миличевић, предсједник Српске демократске странке.
 
Он наводи да је Уставни суд БиХ, или оно што је остало од њега, донио неуставну одлуку кријући се иза закључака Венецијанске комисије да Уставни суд БиХ ради под политичким притисцима.
 
„Због чега се крњи Уставни суд БиХ није позвао на раније закључке Венецијанске комисије којима су даване препоруке да стране судије трајно напусте Уставни суд БиХ“, упитао је Миличевић.
 
Он је подсјетио да су проблеми са Уставним судом БиХ почели оног тренутка кад је суд без икаквог основа почео да игра улогу законодавца у тандему са Високим представником негирајући оно што је у срцу дејтонског споразума, а то је сагласје три конститутивна народа о свим битним политичким питањима.
 
Миличевић напомиње да Уставни суд БиХ одлуком да негира равноправност српског народа у овој институцији,  је показао да умјесто да штити дејтонска достигнућа БиХ у ствари их негира а тиме негира и дејтонску БиХ.
 
„Ни једна одлука у БиХ се не може и не смије донијети без представника српског народа. Такав суд за Србе није суд“, категоричан је Миличевић.   
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account