21.06.2023 16:56
Све досадашње одлуке ОХР-a су скоро стопроцентно биле против интереса српског народа, а ланац дјеловања ОХР-а,  Тужилаштва БиХ и Уставног суда БиХ је такав да ће вас ако имате свој став и „кичму“ својим одлукама закачити нека од ових институција.
 
Казао је ово Драгомир Васић, посланик СДС, на посебној сједница НСРС на чијем дневном су измјене Закона о објављивању закона и других прописа којима „престаје обавеза да се у Службеном гласнику објављују прописи и други акти које доноси високи представник у БиХ“.
 
Васић истиче да је имао ту несрећу да је био на мети све три ове институције и да је  на свом примјеру осјетио како је ОХР годинама уништавао животе појединцима и њиховим породицама и мијењао политичку сцену у Републици Српској и локалним заједницама.
 
ОХР је, наводи Васић, то чинио непоштујући изборну вољу грађана, људска права и демократске процесе због којих је успостављен у БиХ.
 
Васић је подсјетио на који начин је 2003. и 2004. године ОХР смијенио функционере СДС.
 
„Права два посланика која су смијењена одлуком ОХР били су господин Ђојо Арсеновић и ја. То се десило 7 јула 2003. године, а у јуну наредне године смијењено је још 59 функционера СДС. Истог дана када је донесена одлука о мојој смијени Педи Ешдаун ме је назвао да ми каже да ми одузима мандат, замрзава средстава у банци, забрањује политички рад, кандидовање на изборима и забрањује улазак у државне институције. Све то јер сам по његовом мишљењу био дио мреже подршке др Радовану Караџићу. Сутра сам све то добио написмено и то је објављено у Службеном гласнику о коме данас причамо“, казао Васић додајући да су га у исто вријеме САД ставиле на своју црну листу.
 
Васић каже да и поред тога што није било никаквих доказа против њега санкције ОХР трајале непуних девет година, те да и након тога није завршен прогон којем је био изложен.
 
„Након што ми је ОХР поново дозволио кандидовање на изборима 2014. године сам изабран са за посланика, али заједно са сертификатом ЦИК-а добио сам оптужницу од стране Тужилаштва БиХ. Након 15 година истраге и седам година суђења Суд БиХ ме правоснажно ослободио свих оптужби“, рекао је Васић.
 
Према његовим ријечима ОХР, умјесто да доприноси јачању помирења у БиХ, само  продубљују нетрпељивост и свађе међу народима.
 
„Канцеларија ОХР постала је сам себи сврха у којој се смјењују ислужени политичари из Европе. Они сада мијењају и доносе устав, поништавају законе које доносе ентитети, мијењају изборна правила у изборној ноћи. Шта ће нам институције ако ће један човјек доносити законе и поништавати то што изабране институције донесу“, каже Васић.
 
Он је поручио да се морају створити предуслови како би се Република Српска заштитила од свих будућих одлука Канцеларије високог представника.
 
„Логичан потез је да измијенимо наше законске прописе, али то не смије бити само како би се заштитио директор Службеног гласника РС. Морамо створити предуслове да се заштитимо од свих будућих одлука ОХР-а које ће засигурно ићи против интереса Републике Српске“, категоричан је Васић. 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account