25.06.2023 11:26
Поштовани господине Гајанин,
 
свакако треба поздравити Ваше опредјељење којим сте најавили да ће академска заједница следеће седмице организовати округли сто на којем ће се анализирати рад Уставног суда БиХ као и сам чин потписивања петиције којом ће се изразити незадовољство радом наведеног суда који у држави у којој живимо уноси правну несигурност. Упознавајући се са Вашим ставовима путем средстава јавног информисања а у вези уставне кризе која се продубљује, закључио сам да сте легалиста и борац за правду и правичност.

Ако је већ тако, надам се да ми нећете замјерити што ћу Вас позвати да останете досљедни и принципијелни и неодложно испоштујете одлуку Окружног суда у Бања Луци од 8. маја ове године којом је оспорен и поништен акт Сената Универзитета а на основу кога је на волшебан начин Предраг Ћеранић стекао звање доцента а касније и декана на Факултету безбједносних наука у Бања Луци.

Окружни суд у Бања Луци Вам је дао рок од тридесет дана да извршите пресуду. Колико могу да примијетим пресуду сте у јавности покушали да релативизујете из Вама знаних разлога настављајући да нарушавате аутономију Универзитета али и оно што је још погубније, да не поштујете одлуку судске власти у Републици Српској што је драстичан примјер неуставног дјеловања које долази нажалост са тако једне одговорне функције коју обављате.

Да ли је могуће господине Гајанин да Ви не желите да поштујете одлуку Окружног суда у Бања Луци само зато што Вам је много релевантнији суд партије којој сте очигледно крајње лојални? Или сте склонији замјерити се правосуђу Републике Српске него ли Предрагу Ћеранићу? А можда је нешто треће у питању.
Како је могуће господине Гајанин да износите став по коме Уставни суд БиХ „уноси правну несигурност“ а при том занемарујете чињеницу да се и Ви понашате скоро идентично као тај Уставни суд БиХ кога са разлогом критикујете и против кога протестујете? Ако сте са разлогом, а апсолутно је тако, упутили ријечи критике на рачун Уставног суда БиХ онда би неодложно морали испоштовати одлуку Окружног суда у Бања Луци јер је оваквим приступом Ваш легитимитет најблаже речено споран. Без политичког страха и друштвене предрасуде, како и на који начин ће извршна власт и њени сурови појединци, спорно прокламовани безбједњаци и засигурно сиве еминенције реаговати а због заштите уставности и законитости коју је Република изградила у протеклих тридесет година не смијете направити мрљу која би Вас пратила док постоји Ваш професионални рад.

Оспорени и поништени акт се догодио у вријеме када нисте били ректор бањалучког универзитета али ипак није лоше да се присјетите како и на који начин је Ваш претходник отишао са своје позиције.

Жао ми је што Одбор за безбједност Народне скупштине Републике Српске којим предсједавам није донио одлуку о парламентарном надзору и утврдио сваки детаљ како и на који начин је Предраг Ћеранић стекао избор у звање на Факултету безбједносних наука. Да је то којим случајем актуелна власт дозволила можда бих ипак повјеровао у нашу српску парламентарну демократију која је очито некоме мајка а некоме маћеха.

Са друге стране, исто као и Ви, у посједу сам комплетне документације која представља јасан закључак због чега је оспорени Извјештај комисије о пријављеним кандидатима за избор наставника и сарадника у звање био партијска и универзитетска тајна свих протеклих година.

Господине Гајанин, желим Вам успјешан рад током следеће седмице са апсолутним увјерењем да сваки рад може бити утемељенији на принципима дослиједности који дефинишу стандарде академске етике а која је полазна основа за високе циљеве било које друштвене заједнице.  
 
 
Гацко, 25.06.2023. год.                                     
                                                                                        
                                                                          Народни посланик и предсједник Одбора за безбједност
                                                                                                          Вукота О. Говедарица

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account