17.07.2023 13:03
Слобода јавног изражавања мисли и ријечи треба да представља један од суштинских темеља Републике Српске. У више од три деценије дугој историји Република Српска је имала бројне успоне и падове, али до сада никада нисмо имали приједлог закона који је био опасан као нецивилизацијски Закон о криминализацији клевете, каже Милан Миличевић, предсједник СДС.
 
Миличевић упозорава да би усвајањем овог закона грађани, медији, удружења и сви  слободномислећи људи  били у великој опасности од политичког прогона.
 
Подсјетио је да су у историји безбројни примјери гдје су аутократски владари покушавали ограничити људске слободе.
 
„Умјесто да корачамо напријед, три деценије послије рата, ми се бавимо  темама о којима смо давно требали престати говорити. За то вријеме – млади нам одлазе а, уколико овај закон буде усвојен, одлазиће још више јер, младост не трпи окове аутоктратије“, напомиње Миличевић.
 
Према његовим ријечима приједлог Закона о криминализацији клевете представља један од оних момената око којих грађани, медији, удружења, политичари и сви који се боре за боље сутра у овој земљи морају да буду сложнији него икад.
 
„Власт мора да се уразуми јер владање на бази репресије и силе није власт већ – терор. Новинари, интелектуалци и слободномислећи људи не смију се посматрати као непријатељи већ као савезници који су увијек ту да укажу на друштвене аномалије и проблеме које политичари можда нису у стању, или пак не желе да виде. Само власт која страхује за себе, своје позиције и има константну потребу да нешто крије страхује од слободе говора и предлаже овакав закон“, навео је предсједник СДС и поручио:
 
„Управо због тога желим да искажем своју пуну подршку медијским радницима и позовем грађане да нам се сутра, од 09:00 часова, придруже у мирној Протестној шетњи за слободу говора и за повлачење овог закона са дневног реда јер то је наша грађанска али и цивилизацијска дужност“. 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account