19.07.2023 11:53
Након предлагања антицивилизацијског Закона о криминализацији клевете о којем се у НСРС  расправља, најављено је и доношење закона који ће омогућити проглашавање, односно креирање листе непријатеља Републике Српске. Наравно да се овдје ради о томе да ће, оно што се евентуално не постигне криминализацијом клевете, вјероватно бити надограђено новим законом који је у најави и то је потпуно јасно, истакао је др Милан Миличевић, предсједник Српске демократске странке.
 
Он каже ако би такав закон у једном тренутку заиста ступио на снагу, као непријатељ Српске био би означен свако ко се не уклапа у владајућу матрицу СНСД размишљања или не жели да се покори наративу и политици те партије.
 
„Оног тренутка када се режими који егзистирају на просторима на којима не постоји довољно висок ниво развијености демократске политичке културе нађу у опасности, тада почиње њихово поистовјећивање са државом и народом којим владају. Ту се, у суштини, ради о једној веома подлој и кукавичкој пракси емотивног приступа којој смо у протеклим деценијама итекако имали прилику свједочити. Ствара се мит о угрожености земље и народа од домаћих и страних непријатеља, помиње се славна историја предака а, све то како би се замаскирала неспособност власти и катастрофални резултати чије се последице ''патриотског'' дјеловања осјете деценијама касније“, поручио је Миличевић.
 
Предсједник СДС каже да ће такве појединце или групе власт прогонити као државне непријатеље, одводити на испитивања и малтретирања – баш као што је то био случај у неким тоталитарним системима прошлог вијека.
 
„За стотине милиона евра које, као Република Српска морамо отплатити страним компанијама и фантомским фирмама, нису криви ни домаћи ни страни непријатељи него власт континуитета. Захваљујући СНСД-у и њиховој деценијској политици, не постоји ни једна пора, ни један друштвени сегмент за који се може рећи да је бар лош јер је сваки, почевши од образовања и културе па до правног система и привредних активности – катастрофалан. Чињеница је да ни једна власт не воли критику али, у том случају потребно је да се учини све да се радом и резултатима критичарима из руку избију аргументи а не да се, властита  неспособност  маскира репресивним законима и мјерама које немају везе са временом у којем живимо“, закључак је Миличевића.
 
Он каже да јуришати у сталне сукобе стварајући континуирану кризу и непријатеље  је стављање на коцку цијелог народа што аутократска власт зарад властитог интереса , управо и ради.
 
„То што Република Српска тоне у међународну изолацију захваљујући СНСД-у и његовим сателитима је потпуно очекиван слијед последица а, кривити све друге за властите промашаје у најмању руку је неукусно. Да се међународна заједница није умијешала у политичке токове у БиХ крајем прошлог вијека и инсталирала Додика, Република Српска би сигурно изгледала боље а имала и више становника . Као изданак међународног интервенционизма у БиХ,  Додик је морао знати како му размишљају стари пријатељи а не да сада за изолацију у којој смо се нашли криви управо њих“, нагласио је Миличевић.
 
Било какво стављање САД, ЕУ, Њемачке и њихових дипломата као и домаћих слободномислећих људи ,новинара и политичких неистомишљеника на црне листе непријатеља, каже Миличевић неће помоћи да Република Српска направи искорак и постане боље мјесто за живљење.
 
„Чињеница да се  увреде и лажи, које у јавности већ увелико износи корумпирана власт, карактеришу  као једини ''вриједносни суд'' најбољи је доказ како ће изгледати практична примјена Закона о криминализацији клевете и ко ће све имати привилегију да се нађе на црним листама које, вјероватно већ и сада постоје у неким тајним ладицама“, закључио је Миличевић

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account