20.07.2023 10:47
Код актуелне власти на нивоу БиХ није примјетна никаква жеља за правим остваривањем корака ка европском путу. Видимо да по питању правосуђа, борбе против корупције, али и другим питањима, није направљен искорак, рекао је делегата у Дому народа Парламента БиХ Желимир Нешковић (СДС).
 
Он наводи да не очекује ништа након састанка Вијећа за стабилизацију и придруживање БиХ-ЕУ у Бриселу и да се од људи који чине власт може очекивати само наставак кризе, како у економском смислу, тако у раду институција.
 
„Када је у питању европски пут једно од најважнији питања је 14 приоритета око којих се ми у БиХ треба да усагласимо. Ту је по мени приоритет питање правосуђа, али ми немамо усаглашену политику ни по мање важним питањима тако да немам нека посебна очекивања од овог састанака“, нагласио је Нешковић.
 
Он каже да у овом, али и претходном сазиву Савјета министара и скупштинској већини на нивоу БиХ,  није видио жељу да се у функционалном смислу остваре кораци на европском путу.
 
„Потребно је да дође до промјене власти, али дуг је период од три године. Ова земља се налази у кризи. Поред тога погледајте законе који се налазе на дневном реду Представничког дома и Дома народа Парламента БиХ. Не видимо суштинске законе који мијењају живот обичног грађанина на боље“, напоменуо је Нешковић.
 
Он је истакао да је одсуство жеље за напредак код људи и странака из власти очигледно и да су докази за то бројни.
 
„Имали смо сада извјештај на НСРС о ВСТС који је колико сам видио оцијењен катастрофалним,  а ево сада се одлучује о Закону о криминализацији клевете, који је јако дискриминаторан, антицивилизацијски и свакако није европски. То су све питања која се тичу придруживања БиХ на путу у ЕУ“, казао је Нешковић. 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account