22.07.2023 16:38
Као предсједник СДС-а мој мотив да то будем је само са једним циљем. Срушити власт СНСД-а и његових коалиционих партнера. О приближавању или чак великој коалицији СДС-а и СНСД-а говоре они који желе да науде СДС-у и који желе да актуелна власт то остане што дуже.

Рекао је ово у интервју за Бањалука.нет предсједник Српске демократске странке др Милан Миличевић, одговарајући на питање о све чешћим кулоарским причама да се припрема велика коалиција коју би чиниле двије највеће партије, СНСД и СДС.

– Наравно да су то људи СНСД-а и појединих медија, али увијек и унутар своје странке и опозиције имате људе који вјешто протурају такве дезинформације. Међутим, ја сам поносан да у овом моменту имамо у врху странке екипу честитих, моралних људи спремних да се не обазиру, не окрећу уназад него стамено и са пуно толеранције и разумијевања направе добар резултат на терену и подигну рејтинг странке. Многи од њих ,заједно са мном, пролазили су трновите путеве да би однијели побједу над СНСД-ом. Врх странке тренутно не чине салонски политичари већ рудари на терену – каже Миличевић.

Ово није први пут да се говори о тој коалицији.

Миличевић: Незамисливе су конструкције да се СДС приближава СНСД-у. Али у овој земљи са много трулих медија, разних интересних група и препреденог СНСД-а који све то искориштава дошли смо у ситуацију да морамо да одговарамо на ова несувисла питања. Модел теслићке побједе над највећим функционерима СНСД-а који потичу из Теслића је обиљежио једну епоху Српске демократске странке која је била најтежа. То је пут побједе. Ако на вријеме завршимо организацију странке, будемо пријатељи једни другима барем због истог циља, играмо утакмице тимски тада ће и овај накарадни систем предвођен СНСД-ом постати рањив, збуњен и побједив. Сигуран сам да нас има довољно да циљ рушења ове тоталитарне власти постане врло брзо остварен.“

Предсједник Републуке Српске и СНСД-а Милорад Додик је честитао славу СДС-у. Како тај потез коментаришете?

Миличевић: Сваки Србин који живи у Републици Српској треба да зна који је историјски значај Српске демократске странке јер не постоји нико ко не зна ко је најзаслужнији за њено стварање и њен опстанак. Зато сам лично и примио на стотине честитки поводом Петровдана-крсне славе Српске демократске странке. Ако је честитка Милорада Додика искрена сматраћу је пристојним гестом. Ако није искрена дала је повода лакомисленим и наивним, али и зломаањернима да причају о приближавању СДС-а и СНСД-а.

Мислите да је то свјесно урађено?

Миличевић: Наравно да „мудри“ предсједник СНСД-а и његови савјетници врло добро знају да праве турбуленције унутар опозиције па сам сигуран да је управо ово мотив. Када СНСД осјети да се приближава другачији противник од досадашњих онда и његов начин дјеловања постаје другачији. Мислим да је честитка са тим циљем .Када не знате како ударити противника покушате да збуните његову подршку (гласаче). И уз све то добро ангажујете медије свих врста и ботове . О оваквим активностима СНСД-а, али и неких других, у будућем периоду ћемо више причати .

„Нисам задовољан радом појединих одбора“

Прошао је период консолидације током в. д. мандата, СДС сада функционише са новим руководством? Како бисте оцијенили тај период консолидације и може ли се очекивати заустављање пада или чак и раст подршке СДС-у?

Миличевић: Српска демократска странка је веома озбиљно и организовано приступила унутарстраначким изборима и консолидацији. Највећи број општинских одбора у потпуности је завршио унутарстраначке изборе, али досадашњим активностима одређених општинских одбора нисам задовољан. Поставили смо рокове да се проведу унутарстраначки избори и на томе ћемо истрајати. Настојимо прићи сваком нашем члану али и свим другим људима који су незадовољни садашњом власти у Републици Српској и који су спремни да се бескомпромисно боре за промјене. Добром организацијом али и јасном и одговорном националном политиком која нуди рјешења искрено вјерујем у снажну подршку народа Српској демократској странци. Кроз добро организоване општинске одборе са развијеном инфраструктуром по мјесним одборима наша ријеч може стићи до сваког нашег члана и симпатизера! Мој задатак је да с новим руководством створим предуслове да окупимо широк, добро организован фронт сачињен од оних којима је заједнички циљ оборити режимску власт предвођену СНСД-ом. Много је проблема по дубини и у наредном периоду ћемо покушати оно најбоље од Српске демократске странке из свих одбора ставити у функцију организације странке и припрему локалних избора. Резултати локалних избора показаће да ли смо на добром путу и да ли смо задобили веће повјерење гласача него на претходним изборима.

Шта бисте рекли да се конкретно промјенило, да је другачије у односу на СДС под Мирком Шаровићем, па и Вукотом Говедарицом?

Миличевић: Не желим упоређивати садашњи рад у Српској демократској странци са прошлим временом. Свако вријеме доноси своје изазове и свако је другачије на свој начин. Политичка и економска криза никада, од Дејтона до данас, није била тежа, па су и изазови који су испред нас веома захтјевни и траже много рада, организације, промишљања ради доношења исправних одлука. Свако од нас има свој печат који даје Српској демократској странци. Ја можда имам другачији приступ организовању Српске демокраатске странке, почев од оперативног рада, до оног што износимо у медије. Нисам склон изношењу увредљивих ријечи, подметању или куповању одређених медија да би се одржао у врху странке. То је вјероватно најтежи пут којим се иде и теже препознатљив. Радити тимски, али не бити овисни од било кога и имати мирну савјест за мене је непроцјењиво благо. Видјећемо да ли је тај начин успјешнији, али свакако ћу уложити свој максимум да Српску демократску странку вратимо тамо гдје припада и да се о њој прича са поштовањем какву заслужује државотворна странка.

Примјетно је да и СДС више не жели да напушта скупштинске расправе, да не посустаје пред другим опозиционим странкама. Је ли то промјена политике или просто боље позиционирање СДС-а у самој опозицији?

Миличевић: Није то ни једно ни друго.То је здраворазумско понашање. Тако треба да се ради. Треба да се у Народној скупшини Републике Српске каже оно што се мисли, а не да бјежимо пред скупштинском већином. По мени је то кукавичлук. Ако неко сматра да треба одустајати од борбе и да се тако може побиједити ова аутократска власт, вара се ,а то је претходни период опозиционог дјеловања и показао. Гласачи нам замјерају то бјежање са расправа и скупштинских засједања. Ако неко сматра другачије, немам ништа против и да тако води опозициону борбу, али Српска демократска странка ће се понашати одговорно према бирачима који су нам ставили у задатак да се у институцијама Републике Српске боримо за реализацију онога што смо говорили на предизборним скуповима. Народна скупштина Републике Српске је мјесто одакле ријечи наших посланика могу бар да оду у етер и да гласачи виде да не одступамо од наших принципа, циљева и борбе. Нажалост, медији нам нису наклоњени.

„Предводићемо талас промјена, биће ту и Народни фронт, и ПДП, и Листа за правду и ред“

Да ли су почеле припреме за наредне локалне изборе? Шта ту очекујете?

Миличевић: Наш рад подразумијева континуитет а то значи да радимо стално. Бар тако сам ја научио и мој општински одбор у Теслићу. То значи да припреме нису никада ни престајале само је питање да ли их радимо истим интензитетом у свим одборима. Очекујем да народ препозна искреност Српске демократске странке и жељу да препородимо Републику Српску уложивши све што знамо исто онако како смо радили када смо је стварали заједно са војском Републике Српске. Очекујемо више локалне власти на идућим изборима. Сигурни смо да је ово оствариво уз промјену изборног закона и строгу контролу сваког гласа.

Како гледате на трзавице у опозицији? Да ли су Јелена Тривић и Народни фронт наштетили опозицији?

Миличевић: Не волим да коментаришем рад других партија поготово не партија из опозиције. Имали смо неких различитих погледа на рјешавање одређених проблема али не сумњам да је Јелена Тривић искрени и храбри опозиционар и да ће СДС предводити талас промјена у којем ће бити и НФ и ПДП и Листа за правду и ред Небојше Вукановића.

Вјерујете ли да се могу превазићи трзавице и да се може постићи јединство за наредне изборе? И да ли народ може повјеровати у јединство након бројних препуцавања?

Миличевић: Јединство свих оних који су за промјену аутократске власти у РС и којима је доста политичке, економске, демографске и кризе морала мора да се постигне и сигуран сам да ће се то и десити. Можемо имати различите ставове по неким питањима али изнад свега је заједнички циљ, а то је борба за бољу Републику Српску која је могућа само промјеном постојеће СНСД-ове власти. Трзавице остају иза нас, а заједничка борба испред нас. Руководства опозиционих партија су свјесна да уједињени можемо све. Довољно смо искусни, надам се и мудри, да наша слога резултује надом за бољи живот у Републици Српској.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account