18.08.2023 19:07
Потписивањем  указа о проглашењу Закона о измјенама и допунама кривичног законика Републике Српске дефинитивно је стављена тачка на демократију у Републици Српској, упозорава Мирјана, посланик СДС у Народној скупштини Републике Српске.
 
Ово је, каже Орашанин, очајнички потез власти која на матрици медијске диктатуре влада од када је преузела власт у Републици Српској 1998. године, доводећи ОХР и међународну управу на РТРС, а нешто касније, само у једном дану, затварањем и забраном рада 18 радио станица.
 
„То је било давне 1998. године, а данас 2023., иста та власт је рекордер медијске цензуре на Балкану и у Европи, што потврђује и проглашење овог закона“, наводи Орашанин.
 
Она каже да је у питању очајнички потез власти, огрезлој у корупцији,  која губи конце из руку и која жели по сваку цијену спријечити слободу говора.
 
„Слобода говора, кроз историју, везала се за борбу за промјене. Слобода говора је један од основних стубова који подржава и штити демократски процес и од великог је значаја за све нас који желимо да живимо у друштву које је праведно и једнако за све. Слобода говора је и изношење критичких ставова према власти, без бојазни од негативних посљедица“, истиче Орашанин и додаје:
 
„Очајнички потез власти чији је примарни циљ останак на власти, а да би то постигли потребно је контролисати јавни наратив. А то ће осигурати само повољним медијским извјештавањем и вршењем финансијске и уређивачке контроле над медијима. Очајнички потез власти која нас из демократског уводи у аутократско друштво у коме се власт врши без демократског духа, по сваку цијену  без поштовања људских права и слобода.“
 
Орашанин поручује да је српски народ слободарски народ и кроз историју је показао да слободу цијени више од живота.
 
„Па, шта ова власт мисли? Да ће једним законом спријечити слободу говора и слободу изражавања мишљења?  Да ће пријетњом новчаним и затворским казнама спријечити борбу против корумпираних политичара“, упитала је Орашанин.
 
Она наводи да ће овакви аутократски потези власти изазвати револт код грађана.
 
„Познајући менталитет нашег народа и подсјећајући на чувени ‘српски инат' револт и отпор постају из дана у дан све већи“, истиче Орашанин.
 
Она поручује да је данашњим потписивањем указа стављен је потпис на почетак краја владавине једног човјека!
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account