24.08.2023 10:20
ПАРЛАМЕНТАРНА СКУПШТИНА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ
КЛУБ ПОСЛАНИКА СДС-ПДП-ЛИСТА ЗА ПРАВДУ И РЕД
Сарајево, 23.август 2023.године
 
НАРОДНА СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
н/р г. Ненада Стевандића, предсједника Народне скупштине
 
Уважени предсједниче Народне скупштине,
 
обраћамо Вам се јер су на 10.сједници Представничког дома ПС БиХ, гласовима и посланика СНСД-а и Српског клуба, усвојена три тзв. закона из 14.приоритета Европске комисије (Закон о ВСТС, Закон о омбудсману, Закон о слободи приступа информацијама).

Имајући у виду да је :

 1.  Народна скупштина Републике Српске, 27.јуна 2023.године, на Осмој посебној сједници усвојила закључак: ``1. Народна скупштина Република Српска захтјева да се у оквиру 14 приоритета испостављених од стране ЕУ приоритетно и хитно треба рјешавати питање реформе Уставног суда БиХ односно одласка страних судија, и да се у оквиру те реформе усвоји Закон о Уставном суду БиХ. Поред питања реформе Уставног суда БиХ приоритет треба да буде и питање затварања ОХР-а. Народна скупштина Републике Српске тражи од свих својих изабраних представника да не учествују у разговорима о рјешавању било којег од осталих приоритета ЕУ док се ова два раније наведена приоритета не ријеше''.

2. Народна скупштина Републике Српске, 21.октобра 2015.године (''Службени гласник'' 90/15) усвојила закључак који гласи: ''Народна скупштина Републике Српске обавезује изабрана и именована лица са територије Републике Српске у институцијама БиХ да прије усвајања одлука и законских рјешења обавезно затраже мишљење надлежних одбора Народне скупштине Републике Српске о питањима која су од интереса за Републику Српску'';

3.  На Двадесетој посебној сједници, одржаној 30. јула 2021. године, Народна скупштина је  усвојила закључке лидера (закључак број: 02/1-021-587/21 ) поводом одлуке високог представника да наметне измјене и допуне Кривичног закона БиХ, а у којима стоји и ово: ''Сматрамо да не постоје услови за доношење одлука српских представника у заједничким институцијама БиХ (Предсједништву БиХ,  Парламентарној скупштини БиХ и Савјету министара БиХ), осим у случајевима када је непоходно учешће ради спречавања доношења одлука противно интересима Републике Српске све док се не разријеши питање наметнутог закона''.

4. На Двадесет седмој посебној сједници, одржаној 1. фебруара 2022. године, Народна скупштина је донијела Закључке у вези политичко-економске ситуације у БиХ (број 02/1-021-77 /22 ) у којима се наводи: ''Народна скупштина Републике Српске сматра да је у складу са закључцима са Двадесете посебне сједнице, да представници Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ, Савјету министара БиХ и Предсједништву БиХ могу да присуствују сједницама, али на начин да у свом одлучивању уважавају ставове и одлуке Народне скупштине Републике Српске,  Владе Републике Српске и Предсједника Републике Српске, респективно.

Уважени предсједниче Народне скупштине,  молимо Вас да нас обавијестите да ли су ови закључци још увијек на снази и да ли су се десиле неке нове околности због којих се они не спроводе.

Ако су ови закључци још на снази, тражимо да заштитите дигнитет Народне скупштине Републике Српске и сазовете посебну сједницу Народне скупштине Републике Српске како би како би расправили ситуацију насталу кршењем закључака Скупштине и заузели став о околностима које су довеле до њиховог кршења.

Наглашавамо да је посебну сједницу неопходно хитно сазвати јер је за 30.август најављена нова сједница Представничког дома ПС БиХ на којој би требала бити усвојена још три закона из 14.приоритета Европске комисије – Закон о судовима БиХ, Закон о организацији тржишта вина у БиХ и Закон о странцима, док и даље ни трага нема Закону о Уставном суду БиХ који је Народна скупштина означила као приоритетан закон без којег нема усвајања ни осталих европских закона.

Taкође, молимо Вас да са овим писмом упознате руководство Народне скупштине и Клубове посланика.

С поштовањем,

Дарко Бабаљ
Младен Босић
Бранислав Бореновић
Мира Пекић
Ненад Грковић
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account