26.08.2023 11:25
ПАРЛАМЕНТАРНА СКУПШТИНА БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ
КЛУБ ПОСЛАНИКА СДС-ПДП-ЛИСТА ЗА ПРАВДУ И РЕД
Сарајево, 26.август 2023.године
 
НАРОДНА СКУПШТИНА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ
н/р г. Ненада Стевандића, предсједника Народне скупштине

Предмет: Приједлог Закона о организацији тржишта вина у БиХ, тражи се изјашњење Народне скупштине;
 
Уважени предсједниче Народне скупштине,
 
Савјет министара БиХ је 24. августа на 10-ој ванредној телефонској сједници усвојио Приједлог Закона о организацији тржишта вина у БиХ који ће се на сједници Представничког дома наћи 28. августа и то по хитној процедури, док ће га Дом народа ПС БиХ разматрати 30.августа.

Мишљења смо да овај закон нема упоришта у члану III.(1) Устава БиХ у којем су децидно набројане надлежности институција БиХ, те да је ријеч о области која је у потпуној надлежности ентитета. Посебно је забрињавајуће да се овим законом ПС БиХ поставља у супремацију над ентитетским парламентима, уређује питања која нису из њене надлежности и обавезује ентитетске парламенте да у року од шест мјесеци ускладе своје законе и подзаконске прописе са Законом о организацију тржишта вина у БиХ.
 
Подсјећамо да је чланом  III.(5) Устава БиХ прописано да БиХ може преузети и друге надлежности за које се договоре ентитети, због чега сматрамо неопходним да се Народна скупштина Републике Српске изјасни о овом акту у смислу да одобри пренос надлежности у конкретном случају или да заустави процес неуставног преноса надлежности.
 
Позивамо Вас да искористите свој ауторитет предсједника Народне скупштине и да од свих делегата и посланика из Републике Српске у ПС БиХ затражите да се не усвајају Приједлог Закона о организацији тржишта вина у БиХ док се Народна скупштина не изјасни о истом.
 
Такође, користимо прилику и да Вас информишемо да у парламентарну процедуру још увијек није стигао Закон о Уставном суду БиХ, али да су усвојена три закона из европских приоритета док су у процедури још два.  Истичемо да су се посланици наше Клуба придржавали закључка Народне скупштине Републике Српске од 27.јуна 2023.године: ``1. Народна скупштина Република Српска захтјева да се у оквиру 14 приоритета испостављених од стране ЕУ приоритетно и хитно треба рјешавати питање реформе Уставног суда БиХ односно одласка страних судија, и да се у оквиру те реформе усвоји Закон о Уставном суду БиХ. Поред питања реформе Уставног суда БиХ приоритет треба да буде и питање затварања ОХР-а. Народна скупштина Републике Српске тражи од свих својих изабраних представника да не учествују у разговорима о рјешавању било којег од осталих приоритета ЕУ док се ова два раније наведена приоритета не ријеше'', што нажалост не можемо рећи за наше колеге из Клуба СНСД и Српског клуба.
 
У очекивању да на дневни ред сједнице Народне скупштине уврстите тачку Приједлог Закона о организацији тржишта вина у БиХ и информишете нас о исходу гласања, срдачан поздрав
 
 
За Клуб СДС-ПДП- Листа за правду и ред
Дарко Бабаљ, предсједавајући, с.р.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account