29.08.2023 13:01
Сматрамо да стране судије треба да буду замијењене домаћим судијама. Постоји више разлога за доношење овог закона а то су прије свега препоруке Европске комисије и постоје бројне сугестије са многих страна да је тренутна регулатива која дефинише избор судија у Уставни суд БиХ застарјела и није адекватна, истакао је данас на прес конференцији Желимир Нешковић, делегат у Дому народа БиХ, излажући приједлог Закона о Уставном суду БиХ који је СДС упутио у процедуру.
 
„Уставом БиХ је регулисано питање рада страних судија на начин да њихов мандат истиче након рока од 5 година од њиховог именовања те да након тога они требају бити замијењени домаћим судијама. Парламентарна скупштина БиХ је тако у могућности да предложи закон којим се избор судија дефинише на други начин“, образложио је Нешковић.
 
Он је казао да, имајући у виду карактер Босне и Херцеговине и сложеност њене уставне структуре, сматра да би грађани и народи били срећнији уколико би у Уставном суду БиХ сједиле само судије из Босне и Херцеговине.
 
„Најважније питање је да се новим законом о Уставном суду, а не правилницима као што је то данас случај, одређује и начин избора судија али и начин функционисања и одлучивања ове институције. Законом се предлаже број судија који је девет и у том саставу нема страних судија. Законом се дефинише да у Уставни суд БиХ могу бити бирани само грађани БиХ и то на начин да Представнички дом Парламента ФБиХ бира шест судија, а Народне скупштина Републике Српске бира троје судија. Из реда сваког од конститутивних народа може бити бирано највише троје судија. Начин одлучивања говори да се одлуке доносе већином гласова али у тој већини мора да учествује најмање једним гласом, гласом једног од судија, сваки конститутивни народ и сваки ентитет“, образложио је Нешковић.
 
Делегат у Дому народа БиХ је нагласио да је СДС закон предложио по хитном поступку из разлога што смо свједоци брзог доношење реформских закона док на дневном реду још немамо доношење новог закона о Уставном суду БиХ што је један од закључака Народне скупштине Републике Српске.
 
„2016. године заједно су СДС и СНСД предложили исти овај закон о Уставном суду БиХ и њега су редом потписали шест посланика из клуба СНСД-а и шест посланика из Клуба СДС и можете добити на увид њихове потписе. СНСД зато нема разлога да спријечи да овај приједлог закона дође на дневни ред и очекујемо да ће наш закон подржати. Имамо и закључке Народне скупштине Републике Српске да ни један реформски закон не може бити усвојен док се не усвоји нови закон о Уставном суду БиХ“, закључио је Нешковић. 
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account