31.08.2023 12:32
СНСД је јуче показао да им је до Уставног суда стало као до лањског снијега, и да једно причају у Бањалуци а дијаметрално супротно раде у Сарајеву. Први пут у постдејтонској БиХ обавезна тачка дневног реда, а то је био Закон о Уставном суду БиХ који је предложио наш делегат Желимир Нешковић, није се нашла на дневном реду, него је закон остао у фиоци Николе Шпирића, предсједавајућег Дома народа. Ни Бакир Изетбеговић, када је био на челу Дома народа, није у фиоци крио законе који му се не допадају, него их је стављао на дневни ред и гласао против њих', изјавила је Александра Пандуревић, функционер СДС-а.
 
Она подсјећа да су делегати СНСД-а јуче, супротно ставовима Народне скупштине, испоручили партнерима из Федерације пет закона које су они тражили.
 
''Изгледа да им је важније шта ће им рећи из СДП-а и НИП-а него што је Народна скупштина рекла да нема европских закона док се не усвоји Закон о Уставном суду БиХ. Мислим да су и Нермин Никшић и Дино Конаковић у невјерици шта су све лако добили, а да их при томе 'велики Срби' не смију ни питати за Закон о Уставном суду БиХ'', констатује Пандуревићева.
 
СНСД се, објашњава она, не може бранити да Бошњаци или Хрвати нису дозволили да се Закон о Уставном суду нађе на дневном реду јер се о обавезним тачкама дневног реда не изјашњава него су оне дио дневног реда.
 
''Сада је сасвим јасно да је СНСД обећао странцима и партнерима из Сарајева да ће заборавити причу о Уставном суду БиХ, а усвајањем сета од пет закона доказују се као реформатори који су поново на фабричким поставкама из 1998.године. Они који су били најгласнији заговорници поврата надлежности, данас испоручују нове надлежности а спремили су се и за формирање новог апелационог суда на нивоу БиХ'', наводи Александра Пандуревић.
 
СДС ће се, истиче она, наставити борити за рјешења која су у интересу Републике Српске и на свакој сједници ће поново предлагати Закон о Уставном суду БиХ како би он био тумач устава а не уставотворац и како би се ослободили страних судија.
 
''Народна скупштина Републике Српске јасно је рекла да, уколико ПС БиХ одбије да расправља о Уставном суду и да усвоји закон, онда сви функционери Републике Српске треба да се повуку из институција БиХ док закон не буде усвојен. Како је Дом народа јуче одбио расправу о Уставном суду, сада би требало да се повуку сви функционери из Савјета министара и ПС БиХ. Видјећемо хоће ли бити вјера или невјера'', закључила је она.    
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account