01.09.2023 15:51
У четвртак, 7. септембра ће на платоу испред Народне скупштине Републике Српске бити одржан парламент на отвореном са темама које се тичу непровођења закључака Народне скупштине Републике Српске. Позивамо грађане да кажу своје приједлоге и захтјеве. Не желимо хипнотисану гомилу пред Народном скупштином већ људе који слободно мисле и осјећају по овим питањима, истакао је др Милан Миличевић, предсједник Српске демократске странке после састанака опозиционих партија у Народној скупштини Републике Српске.
 
Миличевић је казао да се на врло примитиван и бахат начин крше сви закључци Народне скупштине Републике Српске, као Дома од највећег поштовања за грађане Републике Српске.
 
„Данас је главна порука да смо ми који представљамо опозицију сви заједно и увијек ћемо бити заједно. Ми ћемо истрајати да се закључци Народне скупштине проведу у дјело. Тражићемо поновно сазивање посебне сједнице Народне скупштине Републике Српске са материјалом под називом „Информација о непровођењу закључака Народне скупштине Републике Српске" које ће заједнички сачинити партије опозиције и тај документ ћемо послати свим народним посланицима.  Такође, наставићемо са активностима да Закон о Уставном суду БиХ буде усвојен у институцијама БиХ у истом тексту у којем га је Желимир Нешковић, делегат СДС предложио“, поручио је Миличевић.  
 
„Јасна је намјера посланика да се све истјера на чистац, да се види ко је вјера ко невјера, да престане ово понижавање и гажење Народне скупштине. Врло битно је да имамо парламент на отвореном, осим ако не буде заказана посебна сједница, али је извјесно да ћемо у четвртак испред скупштином говорити о заустављању усвајања Закона о Уставном суду у Парламенту БиХ“, казао је Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а.
 
„Не спомињу се у закључцима Народне скупштине РС ни степенице, ни да Кошарац треба обавијестити министра Бунозу, ни нека фантомска радна група, него је јасно дефинисано да се хитно и приоритетно ријеши питање Уставног суда и одлазак страних судија“, децидан је Бореновић.
 
Он каже да Закон о Уставном суду СНСД може и усвојити са својим партнерима, а они то не стављају ни на дневни ред Парламентарне скупштине БиХ.
 
„Нећемо стати, ни одустати, ако ништа демаскираћемо ту лажну политику. Показало се ко је вјера, а ко невјера, а невјера су СНСД и Додик“, поручио је Бореновић.
 
„Да може власт би нас уништила а томе у прилог говори податак да данас нису дозволили да користимо Црвени скупштински салон за сједницу. Очигледно псотоје посланици првог и другог реда, а да су нажалост у првом реду они купљени, који су купили мандате. Дезертери и ратни профитери данас долазе први путм на линију са жељом да мобилишу своје војнике а све да прикрију своје пљачке. Ми смо таоци мафијаша“, поручио је Вукановић на пресу у Народној скупштини Републике Српске.
 
Он је поручио да 10 хиљада људи из Републике Српске данас ради у Федерацији БиХ и њима протестанти не дају да се врате својим кућама и стварају атмосферу да људи остану без посла.
 
„За режим, сада кад су ријешили министра и зграду за кума, не постоје национални интереси већ само лични интереси. За њих не постоје институције нити теме око којих треба да се окупимо. За њих постоје зграде, виле, фотеље и министарства. Погазили су властите закључке и ћуте о томе. И ми из Народног фронта одлучили смо да изађемо из оквира дјеловања јер је Народна скупштина погажена и да се обратимо искључиво грађанима Републике Српске. Прикључићемо се сваком облику борбе против овог режима“, закључила је Јелена Тривић, предсједница Народног фронта. 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account