22.09.2023 13:12
"Уколико глобални историјски и политички токови буду ишли у правцу ка самосталној Републици Српској, требамо то препознати и ићи у том правцу, али национално одговорно је рећи да сада није тај историјски тренутак",  изјавио је ово Милан Миличевић, предсједник Српске демократске странке и истакао важност очувања дејтонског оквира за Републику Српску.
 
Миличевић је нагласио да тежња српског народа за самосталност представља историјски процес, али је истовремено упозорио на дугогодишње манипулације националним емоцијама појединих политичара, који су, како тврди, искориштавали ову тежњу ради јефтиних политичких поена.
 
"Самосталност може бити историјски циљ за будуће генерације, али приоритет треба да буде договор сва три народа у Босни и Херцеговини. Република Српска представља оквир који штити права српског народа у БиХ, а ми имамо посебну обавезу према 25 хиљада српских бораца који су своје животе уградили у темеље Републике Српске, да не правимо исхитрене и неодговорне потезе који је могу угрозити", нагласио је Милићевић.
 
"Занимљиво је и да они који нису судјеловали у Одбрамбено - отаџбинском рату данас су најгласнији и највише манипулишу с тежњама за ‘отцјепљењем' “, рекао је предсједник Српске демократске странке.
 
Милан Милићевић је апеловао на политичке лидере да размишљају о дугорочним интересима Републике Српске, а не само о свом политичком профиту и да се суздрже од манипулација које би могле угрозити стабилност и просперитет Републике Српске.
 
Исто тако, поручио је свим оним политичким актерима у Федерацији БиХ који заговарају неки модел грађанске, унитарне државе, да се то не може десити и да је потребно вратити се у Дејтонски оквир БиХ, који је тренутно  сасвим довољан за све људе који овде живе и неопходно је фокусирати се на унапређење економске ситуације и рјешавање других важних питања, а не очекивати од неких странаца да нам уреде међусобне односе у БиХ.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account