04.10.2023 12:47
Првенствено као човјек, згрожен сам чињеницом да било ко може да аплаудира етничком чишћењу било којег народа, а као припадник српског народа који је много пута кроз старију и новију историју имао сличну судбину, шокиран сам да је једина особа у цијелом свијету која је предсједнику Азербејџана Алијеву честитала „реинтеграцију“ и етничко чишћење више од стотину хиљада Јермена, Милорад Додик, који нажалост обавља функцију предсједника Републике Српске, каже Милан Миличевић, предсједник Српске демократске странке.
 
Српски народ сигурно не стоји иза такве изјаве, већ појединац који је изгубио сваки морални, људски, па и патриотски компас, а чији је легитимитет као изабраног представника српског народа упитан због изборних крађа и превара. Чак ни предсједник Турске, која са народом Азербејџана дијели заједничко поријекло, није таквим недипломатским и нехуманим рјечником квалификовао дешавања у Азербејџану и Нагорно Карабаху. Већ су направљена поређења да је то исто као да је неко честитао егзодус Срба из Републике Српске Крајине, српског Сарајева, средње Босне, Косова и Метохије. Једноставно нечувено.
 
Амбасадор Јерменије у БиХ, господин Ашот Овакимјан, у јучерашњем реаговању на Додикову изјаву од 7 дана раније, изражава невјерицу и чуђење да је тако нешто изречено, испрва сматрајући да се ради о о лажној вијести или несланој шали. Међутим, након што се могао увјерити да је та изјава једина таква из читавог свијета на званичном сајту предсједника Азербејџана Алијева, изразио је своје жаљење и згражавање констатујући да „скоро потпуно етничко чишћење јерменског становништва Нагорно-Карабаха, с територија које су Јермени насељавали преко три хиљаде година, није потез који заслужује похвалу међународне заједнице, као ни предсједника Републике Српске“.
 
С правом уз дозу ироније, амбасадор Јерменије, поручује Додику да не вјерује да би био задовољан сличним честиткама, упућеним другим „мудрим и храбрим“ лидерима, кад би се, не дај Боже, нешто слично десило Републици Српској у неким могућим интеграционим процесима. То је још један у низу примјера на који начин се Додик игра са судбином српског народа у Републици Српској, глумећи сецесионисту и угрожавајући оно за шта је 25 хиљада српских бораца дало живот, док у другим крајевима свијета, потпуно непотребно заговара реинтеграције и етничко чишћење. Нажалост, паралелно са егзодусом Јермена из Нагорно Карабаха, дешава се и егзодус стотина хиљада Срба из Републике Српске на Запад управо заслугама Милорада Додика.
 
Истовремено, након Додиковог писма Алијеву, у медијима блиским власти у Републици Српској појавиле су се стравичне увреде на рачун Јермена, најстаријег хришћанског народа, који се квалификују као јеретици то јест отпадници од вјере, те чак колективно терети за убиства вјерских великодостојника из давне историје, што говори да Додиков потез није некаква грешка, већ очито срачуната стратегија за демонизовање Јермена у циљу покушаја да се од предсједника супарничког Азербејџана обезбједе петро-долари у недостатку других страних кредитора.
 
Јерменски народ никада српском народу није учинио никакво зло, напротив, пријатељски односи сежу у доба Светог Саве који је 1218. године посјетио прву хришћанску државу Јерменију, те са собом довео јерменске неимаре који су изградили манастир Витовницу код Петровца на Млави, а за вријеме битке на Косову Јермени из војске султана Мурата, прелазе на страну кнеза Лазара, остају у Србији и 1392. године подижу манастир Јерменчић на планини Озрен код Соко Бање. Када је јерменски народ у 20-ом вијеку страдао у геноциду, из Анатолије неколико десетина хиљада Јермена спас је нашло у Србији.
 
И овом приликом желим да поручим јерменском народу у њиховим тешким тренуцима, да је српски народ уз вас, да данас као некада и морално и у сваком другом погледу има нашу подршку, те да ништа неће нарушити наше историјске пријатељске везе, поготово не појединци иза чијих изјава не стоји огромна већина српског народа.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account