03.11.2023 13:09
Закон о заштити природе је добро написан али се он у пракси не поштује због тога што су интереси локалних моћника и тајкуна изнад закона, казао је Огњен Бодирога, посланик СДС на сједници парламента Српске приликом разматрања Нацрта закона о заштити природе.
 
Бодирога упозорава да непоштовање овог закона, поред уништавања биљног и животињског свијета, за посљедицу има и угрожавање здравља људи.
 
Као типичан примјер, такве праксе навео је голу сјечу шуме у зони санитарне заштите у Фочи, чиме је угрожено главно извориште воде за општину Фоча.
 
 „Поред тога што је уложено осам милиона марка у реконструкцију водовода вода се и даље мути. Појавио се и хронични стомачни вирус у нашој средини. Због тога смо предали кривичну пријаву. Међутим и поред свих доказа да је голом сјечом у зони санитарне заштите Шумско газдинство Маглић прекришило закон окружни јавни тужилац Дино Реџовић је одбацио тужбу“, подсјетио је Бодирога.
 
Он истиче да је велики удар на животну средину и изградња минихидроцентрала које девастирају и трајно мијењају флору и фауну средина гдје су изграђене.
 
„Моћници блиски СНСД-у су добили концесије за изградњу минихидроцентрала и власници су истих. Они једини имају корист од њих, а природа је трајно уништена. Сматрам да становништво у срединама гдје се планира њихова градња треба да доносе одлуку да ли треба доћи до реализације таквих пројеката. Поред тога ја сматрам да власник минидроцентрала требала да буде локална заједница, а не појединац“, нагласио је Бодирога.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account