08.11.2023 17:04
Предуслов напретку ка чланству у Европској унији  треба да буде нови изборни закон који ће омогућити формирање демократске власти. То је темељ и предуслов остварења 14 приоритета које  ЕУ од нас очекује, казао је Милан Миличевић, предсједник Српске демократске странке.
 
Ако ЕУ похвали брзо формирање Савјета министара  као напредак и формирање власти на бази изборне корупције, као што је то данас урадила Урсула фон де Лајен, мислим да смо ту  у старту у проблему.
 
Један од приоритета напретка БиХ ка ЕУ мора бити измјена изборног закона. Недемократски закони, који су у међувремену донесени, измјене кривичног закона о криминализацији клевете и закон о невладиним организацијама  показују да се налазимо у аутократском друштву које ЕУ неће да види у свом чланству.
 
Очекивати да БиХ са страним судијама и ОХР-ом, као земља под протекторатом, уђе у Европску унију је нереално.
 
Када то све имамо у виду онда је и нама јасно да нисмо у доброј позицији.
 
Једна друга реченица је по мени веома индикативна а то је реченица Урсуле фон де Лајен која каже да се неће правити компромиси ни са једним дијелом БиХ када су у питању наредни извјештаји и извјештаји о напретку.
 
То је јасна порука руководству Републике Српске и актуелној власти која чини све да одржи "статус qуо" и да чланство у  ЕУ не буде наш приоритетни пут.
 
Морамо бити одговорни људи и озбиљни политичари који ће водити одговорну националну политику, што актуелна власт сигурно не ради и то је један од кључних проблема земље у којој живимо.
 
Заустављање пројекта у Републици Српској јасан је став Републике Њемачке према Српској и то није никаква охрабрујућа порука. Ради се о казни становницима Републике Српске и локалним заједницама у којима се ти пројекти имплементирају. То нису санкције неодговорним политичарима већ су санкције становницима Републике Српске и то није добра порука Европске уније.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account