29.01.2024 16:40
Доносиоци одлука у здравству, прије свега људи у Фонду здравственог осигурања а затим и сам министар Шеранић кроз цјеновник здравствених услуга који су прописали, тј. кроз списак здравствених услуга за 2024. годину се понашају као неки шериф у Вестерну који разбије врата, лупи шаком од сто и љекарима само уручи цјеновник по коме треба да лијече пацијенте. Ти људи се понашају као да нису дана провели у амбуланти са пацијентима, истакнуто је на прес конференцији Одбора за здравство која је данас одржана у Бањалуци.
 
„Након 20 и нешто година породичне медицине, у односу на претходни списак, сад је немогуће пружити свеобухватну здравствену заштиту пацијанту која им је загарантована законом. Новим цјеновником укинута је услуга кисеоничке терапије у амбалантама породичне медицине. Новим цјеновником укинута је услуга кисеоничке терапије у амбалантама породичне медицине. Не постоји ни услуга превијања рана већ се за њу пацијент мора ићи у здравствене установе секундарног нивоа“, поручио је Александар Миличевић, члан Одбора за здравство СДС и додао: 
 
„Сав савјетодавни рад и предавања више не постоје на списку услуга које дају породични доктори који су сада сведени на писање рецепата и упутница, на папир и оловку. За замјену уринарног катетера морате ићи или у Службу хитне помоћи или на УКЦ, што је и економски удар на пацијенте који су физички удаљени километрима од установа секундарног карактера“, казао је др Миличевић.
 
Са прес конференције је поручено да је послан допис надлежнима о цјеновнику на који ни послије 20 дана послије слања није добијен одговор.
 
„Тако се не може функционисати и апелујемо да се овај цјеновник промијени“, поручено је са прес конференције.
 
Др Маја Драгојевић-Стојић, потпредсједница Српске демократске странке казала је да су љекари изложени лошим условима рада.
 
„Радим у Општој болници у Приједору која обухвата читаву једну регију, значи има преко 500 запослених људи и вјерујте да сваки дан све тежи за радити у здравству Републике Српске. Сваки дан видимо толико неправилности, Свакодневно смо изложени бројним проблемима и неправилностима у самом здравственом сектору што је и разлог одласка здравствених радника из Републике Српске“, поручила је др Маја Драгојевић-Стојић.
 
Она је казала да је прије система „ИЗИС“ постојао потпуно добар информациони систем на којим су радили здравствени радници.
 
„И док је ИЗИС функционисао пацијенти су чекали дуго, стварани су редови баш због спорог система који није добар, често се квари и не дозвољава љекарима да приступе подацима пацијанта“, поручила је др Драгојевић Стојић, констатујући да је ранији информациони систем био много дјелотворнији од ИЗИС система.  

„Требало је првог јануара да имамо ситуацију да здравствено осигурање остваре они пациенти који имају електронске здравствене књижице, међутим, као новогодишњу честитку добили смо обавјештење из Фонда здравственог осигурања да је ИСИС пао и да је извршен хакерски напад на личне податке свих наших пацијената, односно свих грађана у Републици Српској. Од тог момента до 18. јануара, ИСИС уопште није функционисало. Од 18. јануара до данас он функционише дјелимично, али поновно смо се вратили на папирнати начин администрације наших здравствених радника, што итекако отежава рад цијелокупних служби, а прије свега службе породичне медицине, која је носилац рада Домова здравља“, истакао је др Желимир Нешковић, потпредсједник Српске демократске странке.
 
Он је истакао да у поменутом периоду љекари нису могли издати ниједну упутницу за лабораторијске услуге, нити рецепт за неки лијек дати пацијенту а да га нису написали својом руком.
 
„Поставља се питање ко је одговоран за ситуацију у којој су се нашли љекари али и пацијенти. Одговоран је, прије свега, Фонд здравственог осигурања, јер је ИЗИС систем, плаћен скупо са преко 26 милиона КМ, није био адекватно постављен у свом функционисању од почетка. На другој страни имамо један нормалан, здравствени, интегрисани систем који се зове Хелиант који користи Србија који је коштао нешто преко 5 милиона КМ и који нормално функционише, не застајкује у свом раду, не отежава рад љекарима. Поставља се питање чија је одговорност куповина ИЗИС-а, јер се ради о једном нефункционалном систему који је јако скупо плаћен“, упитао је Нешковић.
 
ИЗИС је афера којом треба да се баве истраживачки новинари и правосуђе јер све везано за ИЗИС је спорно. Љекари и медицински техничари већ сада трпе због јавашлука у здравству. Здравствени радници ће  се увијек адаптирати на услове јер то као љекари морамо да учинимо. Али на крају приче, када говоримо о лошем здрвственом систему, најдебљи крај увијек ће извући пацијенти и због њих ми у суштини и ургирамо да се стање у здравству промијени“, закључено је на прес конференцији Одбора за здравство СДС.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account