04.02.2024 11:26
То што међународна заједница има интерес да буде овдје не сматрам лошим али не на начин како они то замљишљају - да  будемо протекторат или колонија. Ако  желимо истинске промјене и да будемо модерна европска земља у којој ће људи остати живјети, онда морамо промијенити начин размишљања. Они који су нас довели у ову кризу не могу бити фактори изласка из ње нити дио договора за напредак, истакао је др Милан Миличевић, предсједник Српске демократске странке.
 
„Данас се власт куне у Дејтонски мировни споразум и  у европски пут а у пракси све раде обрнуто. Додик је рекао да О Брајан једно говори у приватним разговорима а друго за микрофоном а Додик то ради деценијама. Не знам да ли су О Брајан и Додик негдје разговарали приватно али је Додик то рекао“, казао је предсједник Српске демократске странке.
 
Он је поручио да је Дејтонски мировни споразум дефинисао  да је Босна и Херцеговина земља са два ентитета и три конститутивна народа и да они као такви треба да се договорају.
 
„Много деценија је прошло и Босна и Херцеговина не смије бити талац било кога па ни међународне заједнице. Не смијемо дозволити да будемо нечији протекторат и свој суверенитит не смијемо подредити било коме. Да би се структура људи који нас држе као таоце могла промијенити потребна је измјена изборног закона која ће омогућити транспарентне изборе и осликати праву вољу бирача“, нагласио је Миличевић.
 
Он је поручио да Додик није једини који прави теорију кризе у земљи већ да то раде све три стране и СНСД и ХДЗ и бошњачке странке на власти.
 
„Ако неко очекује да ће они бити конструктивни фактор у преговорима са међународном заједницом, а прије свега на теми приступања Босне и Херцеговине Европској унији онда се налази у великој заблуди. Вртимо се у зачараном кругу гдје се ствара психоза угрожености једне нације од стране друге а све захваљујући политичким лидерима који воде ове процесе. Ја ништа ново нисам чуо од Милорада Додика као што ништа ново не би чуо ни од Драгана Човића или од неког бошњачког политичара из власти. Само нови људи са  разумним рјешењима, отворени за разговоре а не за стварање кризе могу довести ову земљу ка европским интеграцијама и нормалном животу. Овако се све своди на елитистичке групе богатих људи, тајкунски везаних за велике политичке партије које данас чине власт на нивоу Босне и Херцеговине#, истакао је лидер СДС-а.
 
Он је казао да бахат, примитиван, нападачки став са жељом да понижава све саговорнике било да су они значајни међународни фактори или мање значајни али и политички представници поготово опозиције у Републици Српској већ је виђени Додиков стил понашања који је мени незанимљив.
 
„Став Српске демократске странке је да се кључна питања рјешавају консензусом и договором унутар Босне и Херцеговине а не споља. Али тај договор никада се неће догодити док народе представљају политичари који у сада чине власт“, закључио је Миличевић.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account