19.02.2024 15:19
''Ако се Влада Републике Српске и Комисија за концесије дрзну да дају дозволе за експлоатацију литијума, користићемо све облике грађанске непослушности да их зауставимо. Извешћемо на улице не хиљаде, него десетине хиљада људи'', поручио је из Лопара предсједник СДС-а Милан Миличевић.

Он је позвао представнике свих политичких странака, а прије свега лидере политичких партија, као и представнике других организација да потпишу петицију против експлоатације литијума у Републици Српској.

''Од свих народних посланика очекујемо да као изабрани преставници грађана Републике Српске заштите њихово здравље али и здравље њихових потомака и будућих генерација који ће живјети у Републици Српској.

Ако се Влада Републике Српске, неко од надлежних министарстава или Комисија за додјелу концесија дрзну да се оглуше на наш захтјев и дозволе било коме из свијета или од домаћих институција или било каквих компанија, да уђу у пројекат ризичан по здравље људи извешћемо на улице -  не хиљаде, него десетине хиљада људи, и спријечити нарушавање екосистема, угрожавање живота људи и будућих генерација“, поручио је Миличевић и додао:

 „Чин потписивања петиције против литијума и против свега што штети здрављу људи и дјелује на нарушавање екосистема је само један од наших видова институционалне борбе против ископавања, истраживања, прераде литијума, магнезијума и свих других штетних састојака у било кому дијелу Републике Српске, не само овдје у Лопарама већ и на Мајевици, Озрену, Посавнини али и широм Републике Српске“.

Други дио је, каже Миличевић, Народна скупштина Републике Српске гдје очекујемо и тражимо да се кроз ову петицију донесе одлука о престанку истраживања, експлоатације или прераде литијума.

 „Користићемо све облике грађанске непослушности, али прије свега протесте у свим облицима и то широм Републике Српске“, категоричан је лидер СДС-а.

Радо Савић, начелник општине Лопаре, истиче да грађани Лопара, својим потписима шаљу јасну поруку да не желе рудник литијума на Мајевици.

„Ми ћемо ову петицију однијети у Народну скупштину Републике Српске. Написали смо и декларацију у којој од Народне скупштине тражимо да задужи Владу да не отвара рудник литијума на Мајевици. Ово је прва фаза наше борбе да се не деси ова експлоатација литијума, а у наредном периоду одлучићемо се за даље кораке.  Позивам и Владу Републике Сепске и Народна скуштину Републике Српске и све посланике да ипак прихвате ово и да послушају јасан став становника мајевичког краја“, закључио је Савић. 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account