20.02.2024 11:44
Сигуран сам да СНСД и њихови партнери из владајуће већине на нивоу БиХ неће пристати да се Изборни закон БиХ измијени и да неће дозволити да се ствари помјере ни за педаљ јер им постојећи омогућава манипулације и потпуну контролу изборног процеса, изјавио је Желимир Нешковић, потпредсједник СДС и делегат у Клубу Срба Дома народа Парламентарне скупштине БиХ.
 
Нешковић каже да се, да је било стварне намјере, већ требало ући у завршну фазу измјене Изборног закона.
 
„Јако ми је жао што смо дошли у другу половину фебруара и још увијек само разговарамо о Изборном закону“, наводи Нешковић.
 
Очигледно је да, наглашава он, владајућој структури на нивоу БиХ, почевши од СНСД, а и свим другим не, одговара измјена Изборног закона.
 
„Нисам сигуран да ће они пристати на измјену изборног закона и неће дозволити да се ствари помјере ни за педаљ јер им овај постојећи омогућава манипулацију и потпуну контролу изборног процеса, не само на изборни дан, него и у цијелом предизборном периоду, као и у припреми за изборе“, наглашава Нешковић.
 
Он наводи да се СДС залаже за измјене које би омогућиле фер и поштене изборе.
 
„Ми се, између осталог, залежемо за увођење скенера на бирачким мјестима, видео надзор на улазима у бирачка мјеста. Исто тако инсистирамо на томе да се изврши од стране љекара специјалисте психофизичка способност кандидата.  Сматрамо и да треба увести и двокружни систем бирања када су у питању инокосне позиције“, прецизирао је он.
 
Нешковић наводи да је Закон о Уставном суду БиХ камен темељац свих закона у Босни и Херцеговини.
 
„Треба пустити да тај закон дође на дневни ред, а какву ће судбину доживјети видјећемо. Имамо времена да га коригујемо и сматрам да је у интересу свих народа у БиХ бољи закон о Уставном суду БиХ“, поручује он.
 
Нешковић подсјећа да је још 28. августа на сједници Дома народа ПС БиХ предложио измјену тог закона, али да се ни на једној сједници није нашао на дневном реду.
 
„Ја сам измјену предложио у складу са Пословником, али ни онда када је Колегијумом предсједавао Никола Шпирић, а ни након тога се није нашла на дневном реду.  Ја и даље инсистирам да се то исправи јер се мени као изабраном представнику српског народа  из Републике Српске на тај начини одузима право да делегирам приједлоге. Овде имамо, не само дерогацију пословника, него и кршење Устава БиХ јер на овај начин може сутра бити и кршење пословника о раду на другим мјестима. Не знам колике размјере може имати овакав начин вођења сједница“, упозорава Нешковић.
 
Могу да пријетим, додао је он, да по овом питању постоје притисци од стране СДА и бошњачког клуба и истакао да се са таквом праксом мора прекинути.  
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account