10.05.2024 13:32
''Грађани Републике Српске морају платити 340 милиона на име до сада изгубљених арбитража јер Влада Републике Српске није била способна да направи поравнање и прође са мањим губицима. Несхватљиво је да су изгубили арбитражни спор тежак 90 милиона КМ са ташна-машна фирмом 'Вијадукт' која има једног запосленог, чији рачуни су углавном у блокади, а оснивачки капитал двије хиљаде евра. Једнако несхватљиво је да ЕПРС није била у стању урадити што и Тузла и тако избјећи арбитражни спор са Словенцима око РиТЕ Угљевик. У овом спору су изгубили 250 милиона КМ'', предсједник СДС-а Милан Миличевић овако је прокоментарисао одлуку Арбитражног суда у Лондону према којем Република Српска мора исплатити 90 милиона КМ 'Вијадукту' због једнострано раскинутог уговора.
 
Предсједник СДС-а истиче да се не може отети утиску да је ријеч о пажљиво смишљеној превари и да је уговор и раскинут с циљем да на рачун 'Вијадукта' легну милиони путем арбитраже.
 
''Министри који су одговорни за овакав исход, треба да одговарају због штете коју су нанијели буџету Републике Српске. Неко треба и да одговара зашто се није нашло ријешење за спор са словеначком Електропривредом, као што је то урадила ТЕ Тузла, као и за спор са 'Вијадуктом'. Од Словенаца смо изгубили једну арбитражу вриједну 250 милиона КМ, а чека нас и она у Вашингтону у којој траже 1,3 милијарде КМ и то без камата. Неко мора одговарати за економско уништење Републике Српске'', наводи Миличевић.
 
Предсједник СДС-а мишљења је да је несхватљиво да је Република Српска изгубила арбитражу од 'Вијадукта', сем ако свјесно није жељела да је изгуби како би 'Вијадукт' добио 90 милиона.
 
''Позивам Тужилаштво БиХ да се позабави овим случајем, али и арбитражом Словенаца, јер постоје индиције о озбиљним злоупотребама положаја на штету буџета Републике Српске'', апеловао је Милан Миличевић, предсједник СДС.
 
На наплату нам, сматра он, долази то што јавним предузећима и министарствима управљају нестручни и некопетентни људи који своје позиције користе искључиво за лично богаћење.
 
''Стратешки важна предузећа и институције постали су партијски плијен и зато смо ту гдје јесмо. Све ће ове изгубљене арбитраже платити народ, а министри ће трљати дланове. '', поручио је Миличевић.  
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account