19.05.2024 12:25
Предсједник Српске демократске странке Милан Миличевић упутио је писмо предсједнику Народне скупштине Републике Српске Ненаду Стевандићу у којем га је обавијестио да СДС неће узети учешће у састанка који је заказан за сутра, на тему – консултације о Изборном закону Републике Српске и договор о наступу на овогодишњим изборима.
 
Он је детаљно образложио разлоге зашто је СДС одбио позив за састанак:
 
''Први разлог је то што владајућа већина никада није испоштовала закључке Народне скупштине које смо често и заједно доносили, а који се односе на заштиту интереса Републике Српске у институцијама БиХ. Никада нисте прихватили наш захтјев да расправљамо о Информацији о кршењу закључака Народне скупштине који су од суштинске важности за виталне националне интересе Републике Српске и српског народа. Све што смо заједно договарали у Бањалуци, прекршили сте у Сарајеву. Тим сте уништили повјерење у институције, али и смисао било каквих разговора на релацији власт – опозиција.
Друго, вјерујем да вам је познато да је министар финансија и трезора БиХ Срђан Амиџић донио инструкцију о привременом финансирању институција БиХ у другом кварталу и њом одобрио Централној изборној комисији средства за провођење локалних избора, у складу с измјенама и допунама Закона о финансирању институције БиХ које је наметнуо Кристијан Шмит. Подсјећам вас и да је потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић изјавила 10.маја да ће се СНСД пријавити на изборе које је расписала Централна изборна комисија. Дакле, ви сте одлуку већ донијели и по ко зна који пут одустали од оног што сте усвојили у Скупштини, а сазивање састанка вам је само тражење алибија. Ми вам не требамо да јавности саопштите да идете на изборе које је расписао ЦИК. Сами сте одлучили, сами и саопштите'', написао је Миличевић.
 
Због свега, наводи он, СДС има оправдане сумње у искреност намјере владајуће коалиције у Републици Српској да до краја спроведе  процедуру усвајања Изборног закона Републике Српске.
 
Уколико закон буде усвојен, Миличевић је навао услове и затражио одржавање избора за све нивое власти у Републици Српској:
''Као државотворна странка које је, заједно са српским народом, политички творац институција Републике Српске, али и као легалисти, увијек смо и увијек ћемо, за разлику од актуелне власти, стајати иза свих закона и одлука које донесе Народна скупштина а које су у интересу заштите Републике Српске. То важи и за Изборни закон Републике Српске уколико од њега не одустанете и он ступи на снагу. Нема потребе да разговарамо о закону чији сте текст креирали без опозиције и већ усвојили, него очекујемо да поступите по њему када он буде објављен у ''Службеном гласнику Републике Српске'' и да Републичка изборна комисија тада распише изборе. Заједно са тим изборима тражимо и сљедеће:
  1. Због политички и економски тешке ситуације у којој се налази Република Српска да заједно са локалним изборима буду одржани и избори за предсједника Републике Српске и Народну скупштину Републике Српске.
  2. Како би избори били одржани у фер и демократским условима, тражимо да омогућите једнак третман власти и опозиције на Јавном радио-телевизијском сервису РТРС.''
 
На крају писма, предсједник СДС-а  се осврнуо на Стевандићеву изјаву како је ''недолазак на састанак доказ сарадње са странцима'':
 
''Да ли вас је макар мало срамота да то кажете СДС-у који се нашао на до сада најјачем удару странаца и ваших  ''патриотских странака'' из власти због којих сте СДС-у укинули рачун да бисте нас спријечити да учествујемо на изборима , што вам неће успети!?''

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account