29.05.2024 09:18
Српска демократска странка одлучно се противи сваком облику "токсичног" рударења на територији општине Теслић, јер то представља озбиљну пријетњу по здравље људи и очување природе, изјавио је Милан Касаповић, предсједник Општинског одбора СДС-а Теслић и посланик у Народној скупштини Републике Српске.
 
Касаповић је истакао да је недавно одбацивање Приједлога декларације о противљењу отварању рудника литијума на територији општине Лопаре, коју су СНСД и њихови коалициони партнери у Народној скупштини готово без дискусије одбацили, отворило врата за ископавање ове еколошки катастрофалне и отровне руде у цијелој Републици Српској.
 
"СНСД, који је нашу земљу довео на руб пропасти, сада планира истраживања и ископавања у готово свакој општини Републике Српске. Једна од тих општина је Теслић, позната по богатству разноврсним рудама, а чији планински масиви имају сличан геолошки састав као Озрен и Мајевица. СНСД покушава искористити ову ситуацију да прекопа сваки дио наше општине, не марећи за грађане нити за туристичке, пољопривредне и друге еколошке потенцијале и природна богатства која Теслић има," рекао је Касаповић.
 
Он је додао да од таквих активности користи неће имати грађани, без обзира на политичку припадност, већ само сумњиви појединци, који виде искључиво лични интерес и профит, занемарујући последице.
 
Касаповић је подсјетио и на ранији сценариј "голе сјече шума", који је довео до катастрофалних бујичних поплава у Теслићу, наглашавајући да су од тога профитирали само појединци, док је шумско газдинство општине тонуло у пропаст.
 
"Примјер рудника Бистрица у Приједору, гдје се у име и за корист сумњивих лица искориштава и отима приватно земљиште, само је почетак. Такви рудници ће, уколико им то дозволимо, ницати на сваком кораку, претварајући нашу земљу у колонију која своја богатства даје зарад опстанка владајуће структуре," упозорио је Касаповић.
 
Он је позвао грађане да се придруже борби против токсичног рударења како би заштитили општину од катастрофе која пријети.
 
"Постоји шанса да се у цијелој Републици Српској заустави токсично рударење, али то можемо постићи само ако не дозволимо исто тако токсичном СНСД-у да влада локалним заједницама. СДС, заједно с народом у свим локалним заједницама у којима побиједи, а свакако у Теслићу, неће дозволити рударење које пријети здрављу и опстанку наших грађана. Умјесто да идемо напријед, враћамо се у 19. вијек у који нас вуче СНСД," поручио је Касаповић.
 
Он је нагласио да страх људи за властито здравље и опстанак од ископавања руда није неоснован.
"Морамо јасно рећи НЕ овим опасним пројектима како бисмо сачували нашу природу и здравље наших грађана", рекао је Касаповић. 
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account