28.06.2024 16:35
Данашња одлука Уставног суда БиХ представља политичку и моралну побједу странке, истакао је Милан Миличевић, предсједник Српске демократске странке коментаришући одлуку Уставног суда БиХ којом се налаже ЦИК-у да СДС-у дозволи учешће на изборима.
 
"Међутим, у практичном смислу одлука Уставног суда БиХ је отворила многобројна питања на која сада Централна изборна комисија мора да одговори" истакао је Миличевић на данашњој ванредној прес конференцији.
 
Он поручује да овом моменту Српска демократска странка на изборе излази под именом Српска демократска странка -воља народа.  Међутим, одлука Уставног суда БиХ је доказала да смо били у праву од самог почетка када смо тврдили да по закону странка не мора да има отворен рачун у банци на своје име да би учестовала на изборима.
 
Расписани су избори, рок за пријаву је завршен, ми смо се жалили, рокови су истовремено текли, завршен је конкурс за апликацију бирачких одбора, има само још неколико дана за пријаву листа и кандидата. Зато се сада поставља питање да ли и на који начин ова пресуда може да се проведе", поручио је Миличевић нагласивши да је ЦИК сада, на потезу.
 
Он је додао да је СДС спреман ићи и на Европски суд у Стразбуру.
 
Јовица Радуловић, предсједник Главног одбора СДС, рекао је да је након привремене мјере Уставног суда БиХ створен правни преседан, односно правни вакум.
 
" Рукавица је бачена сада пред ЦИК БиХ који мора да одреагује. Ја да сам члан ЦИК БиХ, а правник сам, не знам шта бих урадио. Овом одлуком је доведено у питање кредибилност будућих локалних избора. Шта год да одлучи Уставни суд, брзо или у складу са досадашњом праксом у року од годину дана, питање је шта ће ЦИК урадити када изборни резултати буду имплементирани" нагласио је Радуловић.
 
"Тражимо од ЦИК БиХ да сада Српској демократској странци омогући исте рокове и исти статус као и свим осталим политичким субјектима. Дакле, имамо озбиљну ситуацију, несвакидашања и многи не знају шта радити у овом даљем случају. Оно што ми очекујемо је да  ЦИК преузме одговорност за досадашње пропусте које су учинили и тиме нештетили Српској демократској странци", закључио је Радуловић.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account