19.07.2024 13:30
Не можемо се отети утиску да је најава геолошких истраживања а и у наставку и рударења, од Приједора па дуж Републике Српске покушај да се надомјести оно шо је претходних година опљачкано и девестирано у Републици Српској од стране републичке власти, истакнуто је на прес коференцији Српске демократске странке која је одржана данас у Бања Луци.
 
„Немамо повјерење у искреност актуелног руководства Републике Српске по питању геолошких истраживања. Власт је прије мјесец дана ускратила право локалним заједницама да дају сагласност за гелолошка истраживања на територији општина на којим се руда налази. На тај начин су локалне заједнице заобиђене из процеса геолошких истраживања“, поручио је Огњен Бодирога, потпредсједник Српске демократске странке.
 
Он је казао да у СДС-у траже да се републичка власт уразуми, те да не посматра потцјењивачки локалне заједнице да оне, како тврде из Владе, нису способне да процијене шта је добро за једну локлану заједницу.
 
„Одређене структуре СНСД-а из Теслића су прије неколико мјесеци поднијеле лично против мене тужбу за клевету јер сам говорио о потенцијалном отварању рудника у Теслићу. У интервјуу прије пар дана, предсједник Републике Српске их је демантовао и потврдио да власт планира да отвара руднике широм Републике Српске па и у Теслићу“, поручио је Милан Касаповић, посланик Српске демократске странке.
 
Он је апеловао и на локалне заједнице и на Владу РС да морају имати слуха за потребе грађана и да мишљење и здравље народа мора бити приоритет у одлучивању да ли ће у некој локалној заједници бити вршена експлоатација или неће.
 
„Грађани Лопара су јасно рекли да не желимо пројекат који је потенцијално лош за нас јер поред насељеног дијела града од центра Лопара на само 500 до 1000 метара, на 25 километара квадратних планиран је површински коп чије отварање би довело до расељавања тих људи. Прикупили смо потписе грађана Лопара кроз грађанску иницијативу и показали да се грађани Лопара противе отварању рудника. Декларација општине Лопаре коју су подржали грађани изигнорисана је од стране посланика већине у Народној скупштини Републике Српске који ниси узели учешћа у гласању“, истакао је Радо Савић, начелник општине Лопаре.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account