09.09.2024 09:34
 
ПРОГРАМ РАДА КАНДИДАТ ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ДОБОЈА
 
СЛОБОДАН М. ДРАГИЧЕВИЋ, дипл. инж. Електротехнике 1

 
 УВОД
 
Моје име је Слободан (Мирослава) Драгичевић, рођен сам на Петровдан 1968. године у Добоју и одрастао сам у породици која је цијенила вриједност рада и образовања. Данас ја стојим испред Вас као један од Вас – рођен у овом граду и обликован вриједностима које су ме окруживале од дјетињства. Кроз свој живот научио сам за важност поштења, упорности и љубави према заједници којој припадам. Моје вишегодишње ангажовање у пословном свијету и привреди омогућило ми је да стекнем дубоко разумијевање економских токова и изазова с којима се суочавамо.
Грађани Добоја у посљедњих 34 године никада нису имали прилику да бирају кандидата за градоначелника града из реда искусних стручњака из привреде и ја доносим са собом јединствено искуство и свјеж поглед на могућности нашег града. Тачније, све ове године на власти се налази једна иста група људи који само мијењају политичке „дресове“ и тако опстају уз велике финансијске коруптивне накнаде олигархима овог намученог народа. Ја не улазим у овај процес са циљем личног профитирања и устоличења већ из свог мира и спокоја улазим у домен у којем сам већ добио пријетње али гдје се тражи знање, храброст, интегритет и припадност заједници као против-кандидат постојећој олигархији. Некима од Вас ће ово бити јасно и прихватљиво али ће постојати и други који ће као и увијек учинити чак и нерегуларне радње да стање остане исто или само добро за њих. Ослободимо се, охрабримо се бар једном у свом животу, рецимо НЕ и одупримо се таквима! Као сваки добар домаћин знам да овај град може боље!
Са поносом се обавезујем на стварање пројеката који ће унаприједити привреду града Добоја и околних мјеста, повезати пословне партнере и инвеститоре, отворити нова радна мјеста према стручној квалификацији и омогућити младим људима да остваре своје снове о будућности у нашем граду. Развијаћу стратегије које ће подстаћи инвестиције и унапредити инфраструктуру, подстицати привреду, стипендирати стручњаке док ћу истовремено радити на очувању животне средине и побољшању квалитета живота те ојачати локално предузетништво.
Млади људи морају да имају своје менторе и најбоље узоре у своме граду, морају да живе живот по својој мјери, морају да живе здраво, одговорно и да знају да су будући најбитнији чинилац овог друштва док ће наши старији имати подршку и поштовање, достојанство и перспективу.
Јако је битно да одржавамо традиционалне вриједности и да их његујемо за све народе и све грађане који овдје живе и који желе да остану баш у овом граду и нашим селима и засеоцима.
Својим радом желим да осигурам да наш град не само да расте, већ и да буде мјесто које пружа прилике свима. Позивам вас да заједно креирамо будућност у којој ћемо бити поносни на нашу заједницу и њен напредак, у којој ће стручне особе имати главну ријеч.
Не смијемо дозволити да наш град и наша села стагнирају док свијет иде напријед. Требамо трансформисати нашу администрацију, отворити врата новом добу, добу науке у привреди, иновацијама и осигурати да сваки поједини глас у нашем граду буде саслушан и поштован.
 
ГРАДСКА АДМИНИСТРАЦИЈА
 
Градска администрација ће се реконструисати у стручном смислу са пописом и јавном објавом свих запослених, њихових радних мјеста, стручних компетенција и занимања, свих средстава и опреме којом располаже градска управа, пописом возила и других ствари.
Нити једном раднику се неће пријетити отказом или смјенама у смислу политичке подобности и то никада више неће бити пракса у овој градској управи! Сви запослени имају гарантована радна мјеста осим оних који не раде ништа!
 
Све стручне службе и институције ће покренути свој рад у много већем капацитету уз стручне квалификације и компетенције рачунајући на оне највредније и најпотребније. Скинућемо са платног списка све оне који не долазе на посао или на други начин користе средства буџета за злоупотребу.
Посебна инспекција и надзор ће се обавити у јавним комуналним а и другим јавним привредним друштвима, Развојној агенцији града Добоја као и низу новонасталих градских агенција и тијела са одређивањем њихове стручне и опште улоге уз оправданост и значај истих за грађане. Утврдићемо  
повезаност лица у администрацији са приватним пословима и лицима која су то омогућила до потпуног и стручног почетка рада нове администрације града Добоја.
Неке од тема које потенцирам: Први радови ће бити на чишћењу свих одвода канализације и оборинских одвода са стручним надзорима надлежних институција из града. Значајан искорак ће бити на очувању и заштити човјекове средине и зеленила у граду које ће имати приоритет. Планирам да обогатимо град са дрвећем које ће бити посађено у дијеловима града према развојној стратегији и потребема грађана. Треба се припремити грејна сезона за грађане.
Исто тако саобраћај и саобраћајна инфраструктура ће бити предмет посебног стручног надзора и ревизије због низа лоших радњи претходне власти и гужви на одређеним кључним мјестима као и кружним токовима. Флуктуација саобраћаја и улазак свих у наш град је приоритет.

PRIVREDA, NAUKA I OBRAZOVANJE
У данашњем свијету, повезивање привреде са науком и образовањем није само корак ка модернизацији, већ је кључ за дугорочни напредак наше заједнице. Као кандидат за градоначелника дубоко верујем да је синергија између свих сектора привреде неопходна за постизање одрживог развоја и конкурентности. Политичким средствима је могуће дјеловати на извршење ових захтјева а који су блокирани у претходној власти.

1. ПРИВРЕДА
 
Привредници овог града су злоупотребљени и заробљени од стране власти тако да су приморани на један лош однос са запосленима због чега се не развијају у жељеном обиму. Овдје је потребно посебно радити са привредним друштвима и њиховом удружењима у односу на самосталне предузетнике и занатлије са њиховим удружењима. Привреда Добоја је веома лошем стању и у 2023. години је остварила тек око 890 милиона КМ укупног прихода али су порасли и расходи привреде тако да је нето остварена добит нешто преко 83 милиона КМ, мање од 10% укупног прихода. Све то подразумијева само нешто преко 4.800 радника у привреди и ван ње. На врху листе се налазе бензинске пумпе и трговачке дјелатности док реални сектор обухвата врло мале износе укупно оствареног прихода. Узевши у обзир презадуженост града и неплаћања плата и доприноса онда је ово велики понор привреде. Око 1-1,5 милијарди КМ изнесу повезане фирме изван економског простора добојске регије. Поразан је резултат трошења буџета града Добоја који уопште нема транспарентне трошкове за подстицај нити је развио инструменте којим би утицао на развој привреде. Теме на сједницама Скупштине града нису уопште биле привредне а примјетно је одступање од законитости рада исте као и стручних служби градске администрације и повезаних институција.
Велики број празних и некоришћених пословних просторија овог града се данас злоупотребљавају. Мој план је да све просторије, пословне просторе, гараже, паркинг мјеста доведемо у потпуну функционалност којом ће се и буџет града побољшати уз квалитетну услугу.
Грађанима недостаје фабрика за прераду воћа иповрћа као и низ других индустријских погона које су порушили и уништили у претходном периоду. Индустријски развој је створио претпоставке за генерацијско унапређење вјештина и стручности у металној и другим индустријама.
Убрзање развоја економије у граду који заостаје у развоју и усвајању нових технологија може се постићи само кроз комбинацију стратегија и мјера које обухватају различите аспекте привредног раста. Ово је и модел који ће бити акцелератор за убрзани раст привредних активности. Ево неких кључних начина:
1. Инвестиције у образовање и обуку: Развити образовне програме и обуке које су усмјерене на вјештине и технологије потребне за савремено тржиште рада. Ово може укључивати партнерства с универзитетима, техничким школама и обуке за рад на новим технологијама, креирање стартап заједнице и слично.
2. Развој инфраструктуре: Уложити у модернизацију инфраструктуре, укључујући транспортне мреже, телекомуникације и комуналне услуге као и планове урбанистичког развоја града. 
Посебно је то потребно урадити у планираним пословним и индустријским зонама које ћемо предложити граду Добоју. Боља инфраструктура подстиче привлачење инвестиција и побољшава пословно окружење. Ми се налазимо на подручју укрштања свих друмских и жељезничких путева;
3. Подстицање инвестиција: Привлачити домаће и стране инвестиције кроз инвестиционе подстицаје, као што су финансијске субвенције, пореске олакшице или друге врсте подршке.
4. Развој индустријских зона и пословних паркова: Створити пословне зоне или технолошке заједнице који пружају повољне услове за рад и раст предузећа.
5. Промоција туризма: Развити туристичку понуду града, што може донијети економске користи и створити нове пословне прилике. Мој план подразумијева и сљедеће конкретне активности:
a. Уређење и стављање у функцију градске Тврђаве са низом културних догађаја, могућност континуираног рада и услуге за посјетиоце, посебних догађаја који ће се одвијати за мање групе
b. Уређивање бициклистичке стазе која ће од Добоја да иде дијелом старе ускотрачне пруге за заљубљенике природе и бициклизма са постављањем исте руте на мапу европских и свјетских каталога бициклизма
c. Организација спортских такмичења и бициклистичких трка кроз насеља у околини Добоја и атрактивних туристичких локација, са циљем промоције туризма, очувања здравља, смањење стреса и очувања животне средине
6. Побољшање локалне управе и административних процедура: Олакшати пословне процесе кроз поједностављење административних процедура и убрзавање разних одобрења и дозвола. Циљ јесте да привредници и грађани добију дигиталне сервисе којима им се смањује потреба доласка у градску администрацију увођењем дигиталног потписа и дигиталног печата за све субјекте. Повећање интероперабилности података између градских јавних институција и у цјелокупном простору Републике Српске као и БиХ. Јачање активности на успостављању стандарда побољшања рада градске администрације BFC, ESG и других.
7. Подршка локалним предузећима: Подржати и промовисати локалне производе и услуге, што може подстаћи локалну потрошњу и развој малих и средњих предузећа. Сада се дешавају необичне и непознате одлуке града Добоја без транспарентних давања подстицаја привреди уз условљавања и уцјене за приступање политичкој странци на власти што је чиста корупција и злоупотреба власти.
8. Промовисање партнерстава и сарадње: Успоставити партнерства између јавног и приватног сектора, као и са организацијама цивилног друштва, како би се координисали напори и ресурсна подршка.
9. Промовисање одрживог развоја: Инвестирати у пројекте који су еколошки одрживи и који могу привући зелене инвестиције и нове технологије.
 
Комбинација ових мера може помоћи у убрзавању развоја економије у граду чиме ће се створити основе за одржив раст и иновације.
 
2. STARTUP ЗАЈЕДНИЦА
 
Високе технологије су покретачи савремене економије, и наш град треба да се позиционира као Центар технолошких иновација. То значи подржавање и улагање у истраживачке институте и технолошке паркове који ће омогућити компанијама да развијају нове производе и услуге. Планирам да створим подстицајну средину за StаrtUp и Tech фирме кроз порезну олакшицу и приступ финансирању, чиме ћемо привући инвестиције и стручњаке у наш град. Увелико сам већ припремио сарадњу и подршку великих компанија које ово препознају и спремне су за сарадњу уз оснивање компанија у Добоју.
Млади ће добити од града Добоја одређене некоришћене пословне просторе који ће се уредити у основној форми и дати одређеним групама младих на коришћење бесплатно до 6 мјесеци, кроз 
 
одговорност и повезан микросистем у граду и градској развојној агенцији, а на регионалном нивоу са ИКТ заједницом, факултетима и другим секторима привреде.
Подршка предузетништву и иновацијама: Циљ је створити окружење које подржава стартапе и мала предузећа. Ово може укључивати пореске олакшице, доступност финансирања, и подршку иновацијама кроз инкубаторе и акселераторе.

3. НАУКА
 
За одређене сегменте укупног привредног развоја те усклађивања са потребама глобалних тржишта и модерних пословних односа јако је битна сарадања са науком и научним достигнућима. Данас се мора о томе водити рачуна, посебно када говоримо о садњи одређених врста дрвећа научно испитаних на велике температурне разлике, у пољопривредној и прехрамбеној индустрији те другим секторима привреде који омогућавају предности у постизању резултата привредног развоја. То је битно и за иновативну дјелатност јер Добој има и такве компаније.

4. ОБРАЗОВАЊЕ
 
Развој образовања у једном граду захтева интегрисан приступ који обухвата инфраструктуру, квалитет наставе, обуку наставника и сарадњу с локалном заједницом. Образовање је посебно повезано са аспектом развоја економске политике и развоја економије града, развоја породице и пронаталитетне политике која је у Добоју изражена кроз потребу повбећања броја новоуписаних ученика у основне школе ао и броја уписаних у средњим школама.
1. Унапређење образовне инфраструктуре:
Реконструкција и изградња школских објеката: Обновићемо одређене школе и образовне центре који ће бити модерно опремљени и прилагођени потребама ученика и другим активностима локлане заједнице.
Обезбјеђивање савремене опреме: Инвестираћемо у савремену технику, као што су рачунари и интерактивне табле са дисплејом, како би се подржао модерни концепт наставе.
 
2. Повећање квалитета наставе:
Образовање и обука наставника: Организоваћемо редовне тренинге и семинаре за наставнике на локалним нивоима, како би били упознати с најновијим педагошким методама и технологијама и како би више сарађивали са привредом.
Развој наставног плана и програма: Ажурираћемо наставни план и програм, правити дане отворених врата у привреди и школама како би били у складу с актуелним стандардима и потребама тржишта рада локалне заједнице уз давање препорука за уписе ученика у средње школе.
 
3. Подршка ученицима и родитељима:
Пружање бесплатних или приступачних образовних ресурса: Омогућићемо свим ученицима приступ квалитетним образовним материјалима, укључујући бесплатне уџбенике, радне свеске и ресурсе за онлајн учење.
Образовни програми за родитеље: Понудићемо доступне обуке и ресурсе за родитеље како би могли боље подржати образовање своје деце.
 
4. Подстицање иновација и истраживања:
Инвестиције у истраживање и развој: Подржаћемо пројекте и иницијативе који унапређују образовни процес и истраживање у образовним институцијама, којима ученици надограђују своја знања и путују на такмичења. Свака школа мора имати Интернет прикључак и из буџета града ће се плаћати тај приступ уз договор са телекомуникационом компанијом уз посебне погодности.
Развој STEM програма: Охрабриваћемо ученике да се баве науком, технологијом, инжењерством и математиком кроз посебне програме и радионице али и развој привреде како би се могла креирати адекватна радна мјеста
 
5. Инклузија и равноправност:
Подршка за ученике с посебним потребама: Обезбједићемо ресурсе и подршку за ученике са посебним потребама, укључујући асистенте и специјалне наставне материјале.
Стипендије и финансијска помоћ: Понудићемо стипендије ученицима и студентима и финансијску помоћ за ученике из социјално угрожених породица
 
6. Јачање сарадње с локалном заједницом и пословним сектором:
Партнерства са привредом: Сарађиваћемо с локалним компанијама и индустријом како би се развили програми праксе и стажирања за ученике те дуални модели образовања.
Укључивање заједнице у образовне активности: Организоваћемо јавне догађаје, радионице и дебате које ће укључити родитеље, наставнике и друге чланове заједнице.
 
7. Креирање и примјена нових образовних модела:
Интернационализација образовања: Охрабривати међународну сарадњу и размјену ученика како би се шириле перспективе и искуства.
Појачати учешћа на ИНОСТ Младих и сличним такмичењима: Све школе требају да учествују на овој традиционалној изложби младих
 
8. Повећање транспарентности и одговорности:
Јавна извјештавања и процјене: Успоставити механизме за транспарентност у раду образовних институција и редовно објављивати резултате процјене и напредовања образовних програма.
Инклузивно одлучивање: Укључити наставнике, родитеље и ученика у процес доношења одлука које се тичу образовања.
 
9. Развој ваннаставних активности:
Програме ваннаставних активности: Организоваћемо клубове, спортске активности, омладинско предузетништво и друге ваннаставне активности које доприносе свеобухватном развоју ученика. Посебно ћемо увести боравке у природи и одржавање природе сађењем дрвећа и другим волонтерским радом;
 
10. Подршка за истраживање и иновације у образовању:
Подршка образовним стартапима: Подржаћемо нове иницијативе и стартапе у образовању који могу донијети иновације и побољшати образовни систем.
 
КУЛТУРА И СПОРТ

Неопходна је изградња спортске дворане која је заустављена а за коју је тренутна власт била дужна обезбиједити средства и изградити је. Постављамо питање гдје су та планирана средства завршила?  
Губитак усљед непостојања спортске дворане је непроцјењив јер он не чини само њен недостатак већ и низ повезаних активности, губитак радних мјеста и послова који су трајно изгубљени.
Развој културе и спорта може значајно допринети укупном развоју града, посебно у градовима који су заостали због лошег рада власти. На овај начин се млади људи удаљују са улице, из кафана и кладионица. Ове области не само да побољшавају квалитет живота грађана, већ могу привући нове инвестиције и промовисати позитивну слику града.

Развој Културе:
1. Инвестирање у културну инфраструктуру: наш град је изгубио просторије културног центра и најављивао је план за реализацију и обнављање исте. Потребно је реконструисати и обновити постојеће културне центре, као што су музеји, галерије и кино дворане, или изградити нове објекте у будућем периоду. Ово укључује и стварање простора за локалне умјетнике и културне догађаје. Незамисливо је да су грађани удаљени од културних дешавања дужи низ година и изгубили смо неке нове таленте неповратно.
2. Подршка локалним уметницима и културним догађајима: Организовати фестивале, изложбе, концерте и друге културне манифестације које могу привући туристе и подстаћи културну активност у граду. Трагаћемо за талентованим ученицима међу ученичком популацијом.
3. Образовање и тренинг у културним областима: Пружање образовних програма и радионица за младе умјетнике и креативце, као и подршка школама у укључивању културних и умјетничких активности у свој курикулум.
4. Промовисање културне баштине: Очуваћемо и промовисати историјске и културне споменике, као и традиционалне занате и обичаје који могу привући туристе и развијати локални идентитет. Ова власт је ппорушила све објекте који су од непроцјењивог културног, историјског и архитектонског значаја за град Добој. Пронаћи ћемо правни облик за поврат порушене зграде градске администрације на исто мјесто и уклањање постојећег „смијешног“ објекта а чији плац је дат у бесцење.
5. Развој културних партнерстава: Сарађивати с другим градовима, регионима и међународним организацијама како би се омогућио пренос знања, културних програма и размјена умјетничких идеја.
 
Развој Спорта:
1. Инвестирање у спортску инфраструктуру: Реконструисати и изградити спортске започете објекте као што су спортске хале, терени и базени. Базени требају да се изграде у сваком већем мјесту кроз инвестиције домаћих привредника. Осигурати да ови објекти буду доступни свим грађанима.
2. Подршка спортским клубовима и организацијама: Пружити финансијску и логистичку подршку спортским клубовима и организацијама, као и организовати турнире и такмичења. Граду треба обезбиједити да грађани живе здрав живот кроз вициклистичке стазе и бициклистичке путеве на већем растојању. Планиран пројекат који повезује туристичка мјеста и креира мапу за туристички развој града. Потребно је изградити трим стазе и друге за професионалце и рекреативце. У селим се морају обезбиједит минимални технички услови за спортски полигон и стадион.
3. Развој спортских програма за младе: Олакшати приступ спортским активностима младих кроз школе спорта и бесплатне или приступачне спортске програме те их повезати са школама. Као што имамо постојеће пројекте (Стадион у Руданци) промовисати и активирати привреднике на изградњу оваквих спортских центара.
4. Промовисање здравог начина живота: Организовати јавне кампање и догађаје који подстичу физичку активност и здраве животне навике. Ове активности појачати како становници не би користили појачано медикаманте и да држимо ниво јавног здравља на високом нивоу. Треба направити урбане шуме и посадити дрвеће у граду гдје га нема. Увести активност горана и других облика боравка и рада у природи, пошумљавањем терена и сличним радњама. 
Покрећемо пројекат “Посади дрво – продужи живот на земљи“ уз међународни аспект и везу са привредом!
5. Повећавање доступности и инклузивности: Обезбиједићу да спортске активности буду доступне свима, укључујући особе с инвалидитетом и социјално угрожене групе.
6. Партнерства са приватним сектором и организацијама: Сарађиваћу с компанијама и непрофитним организацијама како би се добила подршка за спортске пројекте и догађаје. Ово је континуирана активност за више градских и школских организација.
 
Специфичне препоруке:
1. Изградња повјерења и транспарентности: Као будућа власт желимо да покажемо посвећеност развоју културе и спорта кроз транспарентно управљање и укључивање грађана у процес одлучивања.
2. Покретање иницијатива одоздо према горе: Охрабриваћу грађане и локалне организације као и мјесне заједнице да иницирају и воде културне и спортске пројекте, што може помоћи у обнављању самопоуздања и активирању локалне заједнице.
3. Коришћење добровољног (волонтерског) рада: Укључити волонтере у организацију догађаја и програма, што може значајно смањити трошкове и повећати укљученост заједнице.
4. Истрајност и дугорочни план: Развити дугорочни план који укључује циљеве и стратегије за одрживи развој културе и спорта, чак и у условима ограничених ресурса.
 
Ове мјере могу помоћи у обнављању и развоју града, зато што је у прошлости имао проблеме с управљањем, и допринијеће бољем квалитету живота, здрављу појединаца и економском расту.

ТРАДИЦИЈА

Наше традиционалне вриједности су такве да сви народи који овдје живе имају своја значајна културна, обичајна, музичка и прехрамбена богатства која требамо презентовати. Нека од наших јела су аутентична за Добој и његова мјеста иако имају исти назив у другим мјестима, то је случај са ћевапима, са цицваром и са курузом од бијелог кукуруза и слично. У току ипослије заднјег рата дошло је до великих миграција становништва које је помијешано са домицилним становницима а данас треба да живе заједно и да се са различитостима традиције препознају и прихвате. Људи у читавом свијету данас трагају за кинеском, италијанском, индијском, европском и сличним јелима али им је то омогућено као квалитетан избор у граду у којем живе.
Планирамо да у Добоју направимо 4+ куће са особеностима са различитих подручја: Озренска аутохтона кућа, Крњинска аутохтона кућа, Требавска аутохтона кућа и Вучијачка аутохтона кућа као и аутохтоне куће осталих народа који живе у нашем граду.
Циљ је да се промовишу и конзумирају локални производи, услуге и занати што подстиче потрошњу, квалитет производа као и извоз истих на бирана тржишта уз стварање довољних количина за тржишта.
Додјељивати награде нашим добрим домаћинима и произвођачима хране и других производа! Подстицати их на одговарајући начин, финансијски и на друге начине – набавком опреме и слично.

ПРОНАТАЛИТЕТНА ПОЛИТИКА И ЈАЧАЊЕ ПОРОДИЦА

Породице су основна ћелија друштва за које планирам озбиљан економски развој и опстанак на појединим подручјима и оне никад не смију да буду заборављене у нашем граду!
Кроз нове мјере, зауставићемо одлазак младих породица из нашег града као и повратак одређених породица у наш град и наша села. У наредне 4 године, креираћемо подстицајно окружење за младе људе како би се охрабрили да овде остану и формирају своју породицу: 
 
I. Субвенције за мајке са више дјеце – Овим мјерама подржавамо мајке које имају више дјеце, обезбјеђујући им финансијску помоћ у циљу ублажавања трошкова васпитања и образовања дјеце. Једна од првих мјера јесте обезбјеђивање уџбеника и наставног прибора за нашу дјецу уз напредне моделе да се сви уџбеници у будућности могу дистрибуирати у електронској форми за сваког ученика и за било који разред школе.
II. Изједначити по значају удружења за породице са 3+ и 4+ дјеце!
III. Субвенције родитељима за вртиће – Пружање финансијске помоћи родитељима за покривање дијела трошкова вртића, ради олакшавања приступа квалитетном предшколском образовању. Исто тако је потребно у руралним подручјима покренути изградњу вртића јер је то заиста велика потреба
IV. За свако рођено дијете – Додјела једнократне новчане помоћи за свако новорођенче у нашем граду и мјестима, ради подршке у првим мјесецима живота.
V. Подржати у потпуности рад „Куће пријатељства“ у Добоју и сличних који брину о популацији дјеце без родитељског старања и бриге и напуштеној дјеци!
VI. Повећање средстава пронаталитетне политике – улагањем у програме који подстичу рађање, укључујући финансијске подстицаје и подршку родитељима. Стварање љекарске едукације и проширивање знања о проблемима кроз активан рад са дјецом средњешколског узраста ради предузимања превентивних радњи;
VII. Субвенције за вантјелесну оплодњу – Пружање финансијске помоћи паровима који се одлуче на вантјелесну оплодњу, ради повећања шанси за постизање жељене трудноће. Превентивно, стварати љекарску едукацију и проширивати знања о проблемима кроз активан рад са дјецом средњешколског узраста ради предузимања превентивних радњи;
VIII. Плаћање матурских и школских трошкова средњошколцима – Финансијска подршка за покривање трошкова матуре и школарине у средњој школи, ради олакшавања образовања и припреме за даљу каријеру.
IX. Суфинансирање превоза ученицима – Обезбеђивање суфинансирања трошкова превоза ученицима, ради омогућавања лакшег приступа школи и ваншколским активностима.
X. Нова игралишта за најмлађе – Израдићемо већи број нових игралишта за дјецу у граду и селима која ће бити безбједна и доступна за родитеље са колицима. Друштвено одговоран рад компанија
 
САОБРАЋАЈНА ИНФРАСТРУКТУРА

Свједоци смо низа нестручних радова на путној инфраструктури као и лошег одржавање исте. Примјер су лоши кружни токове, постојање огромног броја бензинских пумпи на обилазници града уз визуелни осјећај хаоса у прометној инфраструктури те пролазак камиона и других терета на главним раскрсницама, умјесто усмјеравања на друге саобраћајнице.
Исто тако се М-17 руши уз превоз угља камионима који нису из нашег економског простора.
Улазак у наш град је непримјерен и са недовољним бројем пролаза 4 а у Кладарима их има 8 које нису у функцији. Излаз на М-17 је непримјерен и задржавања на мосту возила која долазе са аутопута је недопустиво. Веома је лош улазак на М-17 гдје је потребна реконструкција.
Приједлог: Онемогућене су вожње на одређеним дионицама путева на отвореној цести у ноћним сатима брзинама а које реално могу бити веће од дозвољених у радно вријеме. Конкретно нудим да се у периоду од 24 часова до 5 сати ујутро дозволи брзина од 100км/х на дијеловима магистралних путева гдје ће се урадити процјена и одобрење.
Свако насељено мјесто треба обезбиједити са камером за мјерење брзине због насилних понашања возача и могућих ризика за становнике а посебно гдје се налазе школе. Школе на путевима морају бити обезбијеђене оградом због заштите дјеце.
Сви путеви у селима и градовима морају бити очишћени машинама за одржавање, тарупима и слично, које ће редовно одржавати сваки пут у селима. ПРОГРАМ РАДА КАНДИДАТ ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА ДОБОЈА
СЛОБОДАН М. ДРАГИЧЕВИЋ, дипл. инж. Електротехнике 9
 
Најављујем измјене у режиму саобраћаја у граду, уређивањем саобраћајница и увођењем редовне аутобуске линије која ће се кретати кроз град на одређеним релаицијама и у складу са потребама грађана.
Одређена насеља као што је Баре немају ни један пјешачки прелаз што је потпуна небрига власти. Ово ће бити реализовано као приоритетно рјешење за грађане Бара и Добоја.
Асфалтирањем и одржавањем путева задовољићемо инфраструктурне потребе грађана и општине. Добар пут и расвјета су потреба сваког становника уз прелазак на ЛЕД расвејту и пројекте обновљивих извора енергије на крововима зграда.
Спријечити појаве изградње станова одмах уз саобраћајнице из више разлога, прије свега здравља људи а онда и сврхе саобраћајнице.
Све компаније које раде на територији града Добоја и изграђују путеве и друге објекте морају обновити локалној заједници све порушене путеве, надокнадити штету од радова за становништво као и изградити инфраструктуру у складу са законом и прописима. То подразумијева и стварање неких од радова на очувању животне средине и здравља људи, садњом шума и другог друштвено корисног ангажмана.

ЈАЧАЊЕ МЈЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА

Локалне заједнице – мјесне заједнице (МЗ) тренутно нису добро организоване и немају могућност да у интересу грађана управљају локалним пословима и уређују заједнички живот. Ту је и проблем страначке припадности као јединог критеријума за избор предсједника и чланова МЗ. Појединци тако добијају овласти које нису под контролом и личне су природе. У свим областима функционисања локалних самоуправа управља се из једног мјеста, односно из централизоване власти. Реализација важних пројеката за локалну заједницу зависи искључиво од односа са једним човјеком и једном политичком партијом и у највећем броју случајева изостаје.
Свака мјесна заједница мора да утврди неке законски обавезне радње а једна од њих је урбанистички и регулациони план. Ово ће повећати услове за инвестиције. Мјесна заједница је истурено одјељење градске администрације и мора бити на услузи тим грађанима те мора активно дјеловати.
Овлашћења, постављења, имовина, дефинисање стратешких планова и приходи који стоје на располагању органима локалне самоуправе не омогућавају изабраним званичницима да управљају локалном самоуправом у интересу грађана.
Централна власт мора да синхронизује своје активности у локалним заједницама широм Републике Српске. Зато је потребно да се буџетом планирају редовна средства која ће мјесне заједнице трошити плански и извјештавати редовно о томе. Грађани ће моћи лакше да одлучују за шта ће се трошити њихов новац јер знају локалние потребе. Тако ћемо бити одговорнији и поштенији према својим грађанкама и грађанима.
Недопустиво је противзаконито уређење рада и оснивање грађанских удружења која управљају водоводима у тим селима. По закону они морају бити саставни дио Водовода а.д. у Добоју који су јавно комунално предузеће.Такви водоводи су урађени на подручју Подновља, Бољанића и неким другим мјестима.

ЗАПОШЉАВАЊЕ

Највећи проблем града Добоја је у ниској стопи запослења као и економској миграцији становника са компетним породицама. Разлог је у чињеници да је уништен комплетан индустријски потенцијал и веома лоша и примитивна политичка власт која уцјењује и понижава грађане. Зато велики број грађана путује у Федерацију БиХ и тамо ради и развија привреду тих мјеста и градова. Чулисмо невјероватну изјаву градоначелника да је Добој био трговачки центар и да ће му то он вратити!!?? Добој је био развијен индустријски центар и средиште жељезничког саобраћаја са највећим бројем запослених на жељезници! У Добој долазе сви путеви и жељезнички саобраћај из свих праваца па је зато највећи жељезнички чвор.  
Запошљавање радника је постала чиста политичка уцјена и непоштовање стручних квалификација радника и тражилаца посла. Ово је у супротности са уставним и другим начелима да дјеца завршавају школовање за одређена занимања а да ће им појединци и олигархи одређују гдје и шта ће радити.
Политичка рјешења: Повећати пословну активност омогућавањем равноправних услова за све привреднике а посебно инвеститоре и без политичке корупције и рекетирања која истичу привредници. Кроз стартап заједницу повећати број високотехнолошких компанија које ће тржишта пронаћи на глобалним тржиштима.
Онемогућити да се на екомском простору Добоја развијају компаније које немају овдје сједиште и које немају нити друштвено одговорно понашање ни друге моделе пословања које су у духу развоја локалне заједнице. НПР све компаније које раде на територији града Добоја и изграђују путеве морају поново изградити локалној заједници све порушене путеве, надокнадити штету од радова за становништво као и изградити инфраструктуру у складу са законом и прописима. То подразумијева и стварање неких од радова на очувању животне средине и здравља људи, садњом шума итд.
Потребно је омогућити свима који желе да свој стечени капитал могу брзо инвестирати у покретање новог бизниса уз убрзавање процедура и дигиталним сервисима градске администрације уз повећање запослених.
Исто тако, потребно је да студенти и ученици који су користили стипендије могу пронаћи адекватна радна мјеста и да то не буду само проста занимања на којима своју владавину овим градом заснива владајућа структура.
Потребно је ослободити привреднике рекета и уцјена како би подигли плате радницима на реалне нивое.

ЕКОЛОГИЈА

Екологија града и свих села важан је аспект одрживог развоја и побољшања квалитета живота. Унапређење екологије укључује мјере за заштиту животне средине, побољшање квалитета ваздуха и воде, и одрживу употребу ресурса. Различите мјере могу се примијенити у градовима и селима, али многе ће бити специфичне за контекст и потребе сваког подручја.
Мјере за градове:
1. Контрола загађења ваздуха:
o Унапређење јавног превоза: Инвестирати у јавни превоз на електрични или хибридни погон и подстицати коришћење бицикала и пјешачење бирањем зона без аутомобила прилагођеним за кретање у свим годишњим добима, дрвеће и слично.
2. Управљање отпадом:
o Рециклажа и компостирање: Успоставићемо системе за рециклажу и компостирање отпада, и подстицати становнике да активно учествују. Увешћемо откуп пластичних флаша уз надокнаду и за потребе наше фабрике за рециклажу и производњу ПЕТ амбалаже.
o Смањење отпада: Подржаћемо иницијативе за смањење отпада од пластичних кеса и других пластичних производа мјерама ESG модела пословања уз иницијативу: LOW PLASTIC ZONE.
3. Заштита и обнова зеленила:
o Зелени простори: Редовно ћемо одржавати паркове, јавне баште и друге јавне површине у градским областима. Свако мјесто гдје се налазе споменици палим борцима мора да се одржава из комуналног предузећа из Добоја уз редовно чишћење споменика и друго. Радници ће бринути о старим стаблима, водити потпуне евиденције броја и распореда стабала и садити ново дрвеће, али не као младицу већ одрасло дрво, укопавањем на мјесту срушеног стабла. 
o Дрвореди и садње: Садити дрвеће и друге биљке у градским улицама и двориштима како би се побољшао квалитет ваздуха и охладила околина. Садити урбане шуме.
o Дрвни отпад: Свако старо дрво треба да се претвори у дрво за ложење, у сјечку, самеље за другу употребу или продају за произвођаче биљака и цвијећа уз добит комуналном предузећу.
4. Енергетска ефикасност:
o Прелазак на обновљиве изворе енергије: Подржаћу коришћење соларне и друге обновљиве изворе енергије у јавним и приватним зградама, посебно ЗЕВ уз прелазак на ЛЕД расвјету у свим зградама и институцијама.
o Енергетска ефикасност зграда: Подстицаћу планове и програме реновирање зграда са високим степеном енергетске ефикасности и коришћење паметних система за управљање енергијом. Проналазићемо пројекте којима се суфинансира ова област.
5. Очување водних ресурса:
o Чишћење отпадних вода: Инвестираћемо у модерне системе за пречишћавање отпадних вода. Сви системи отпадних вода морају бити пописани са детаљима у базама података и служиће будућем урбанистичком плану развоја града и потребне инфраструктуре.
o Заштита водоизвора: Чувати и заштитити ријеке, језера и подземне воде од загађења и претјеране експлоатације. Покренути модел за обнову са извођачима радова који су бесправно вадили шљунак да се уреди са удружењем риболоваца и удружењима за заштиту животне средине.
6. Управљање буком:
o Звучна изолација: Увешћу мјере за смањење буке у густо насељеним областима, као што су звучне баријере и изолација зграда. Овом ће допринијети и садња дрвећа уз планску изградњу. Видимо примјере непланске изградње гдје су прозори директно окренути на улицу умјесто да су окренути супротно саобраћајним цестама.
 
Мјере за села:
1. Одржива пољопривреда:
o Еколошка пољопривреда: Подстицаћу коришћење органских и одрживих метода пољопривреде које не штете животној средини.
o Смањење употребе пестицида: Примијенићу методе интегрисане заштите биља и смањити употребу хемијских пестицида и ђубрива. Ово ће се реализовати са низом едукативних радионица са стручњацима који ће радити на терену и одјељењем за село.
2. Очување природних ресурса:
o Заштита земљишта: Примијенићемо технике одрживог управљања земљиштем како би се спречила ерозија и деградација. Прилагодићу све облике радњи на земљишним површинама и садње са климатским утицајима уз научна достигнућа.
o Управљање водом: Успоставићу системе за одрживо управљање водним ресурсима, као што су складиштење кишнице и наводњавање које штеди воду.
3. Развој обновљивих извора енергије:
o Биомаса: Користити пољопривредне отпадне материјале као извор енергије. Показати најновија свјетска достигнућа, НИШТА СЕ НЕ БАЦА!
4. Управљање отпадом:
o Компостирање: Подстицати компостирање органског отпада у домаћинствима и на локалном нивоу.
o Рециклажа: Успоставити једноставне системе за рециклажу у селима и обезбиједити инфраструктуру за прикупљање отпада. Наша села немају никакве контејнере и бацање отпада је неконтролисано. Свако село ће имати контејнер за чврсти отпад као и солуцију за распоређивање отпада како би се дио отпада могао продати и добити одређена зарада за комуналну службу. У сваком селу ћу запослити по два радника који ће радити на чишћењу путева, прилаза гробљима и других површина од јавног значаја а биће запослени у градској комуналној служби „Прогрес“ а.д. Добој;
5. Заштита природе и биодиверзитета:
o Очување станишта животиња и риба: Заштитићу природна станишта и зоне од значаја за биодиверзитет, укључујући заштиту локалних врста флоре и фауне. Сарађиваћу са ловачким и риболовним удружењима и факултетима
o Едукативни програми: Организоваћу едукативне програме и радионице за све становнике о важности заштите животне средине.
6. Промоција одрживог туризма:
o Еколошки туризам: Подстицати развој туризма који је прилагођен животној средини и који доприноси очувању природних ресурса. Већ сам раније навео моделе који особе доводе особе у та подручја коришћењем бицикла и других начина без аутомобила, тежих и тешких машина. Посветити пажњу језерима и ријекама као и извориштима
 
Заједничке мјере за градове и села су едукације. Потребно је провести кампање и образовне програме о значају заштите животне средине и одрживог живота, пружити подршку и финансирање за локалне пројекте који промовишу одрживи развој и заштиту животне средине, успоставити партнерства између јавних, приватних и непрофитних сектора ради реализације пројеката и иницијатива за заштиту животне средине. Ове мјере могу помоћи у стварању здравијег и одрживог окружења у градовима и селима, побољшати квалитет живота и допринијети дугорочном очувању природних ресурса.

ЗДРАВСТВО

Недостатак нашег здравственог система, као и образовног, јесте да се кадрови бирају по политичкој а не стручној подобности и знању.
У нашем граду недостаје већи број љекара и специјалиста које је политичка улога отјерала из наше болнице. Исто тако, не постоји континуитет у образовању и задржавању најбољих кадрова за лијечење становништва.
Због неефикасности лијечења, недовољних знања у примарној заштити расту стално трошкови за пацијенте као и потреба одласка у веће центре за здравствену заштиту. Изражен је рад љекара у болници и приватним амбулантама тако да је честа појава да Вас љекар упућује у приватну клинику да обавите преглед који се наплаћује. Љекари морају бити веома добро плаћени за свој рад!
Нова градска болница није прављена на прописном мјесту и није поштована процедура за угоднији и здравији боравак болесника у ниској зони градње, могуће поплаве и друго.
Очигледна је спрега политичке власти која доминира изнад потреба становника и одређује у изборној години отварање нове болнице. Болница нема пут којим се можемо лако доћи а посебно хитним возилима, грађани морају узимати такси и слично да дођу до ње јер је само један пут за долазак. Нема дрвећа да се може уопште кретати пјешке а послије доћи на преглед у свим данима.
Сем тога, болница је у великим дуговима који премашују 36 милиона КМ.
Остаје непознато питање шта ће бити са старом болницом за шта предлажемо изградњу Медицинксог факултета који је потребан ширем подручју уз то да ће се десити и јачање стручних компатенција љекара и останак свршених студената у Добоју.
Проблем који имамо је и тај што је становништво старије и што нема бригу млађих који чак и не живе у њиховој близини. Зато је потребно направити старачки дом на одређеном мјесту изван града како би се омогућила брига и пажња за старије особе без надзора и бриге дјеце. Ово мора били на локацији која је са природним окружењем а финансијски модел направити како би се осигурала одрживост оваквог модела постојања и рада старачког дома.
На селима је врло лоша заштита и морају се афирмисати љекари и особље да одговорно и ефикасно раде свој посао и са вољом. Овдје имамо спрегу са локалним заједницама – мјесним заједницама које морају одржавати окружење зграда гдје се налазе амбуланте, кошење траве, гријање и друго. Треба се појачати рад патронажних сестара на терену. 
 
РАД ЈАВНИХ КОМУНАЛНИХ СЛУЖБИ У ГРАДУ

Рад свих јавних комуналних служби ће бити посебан предмет ревизије рада и инспекцијског надзора уз подношење посебног извјештаја о раду на Скупштини града Добоја уз план реформе. Познато је да је претходна власт дозволила незаконите радње када су у питању формирања грађанских непрофитних удружења која наплаћују воду без законске основе за тај рад. Повећање ефикасности јавних комуналних предузећа захтијева свеобухватан приступ који укључује неколико кључних аспеката. Ево неких препорука које могу помоћи у унапређењу рада предузећа као што су "Прогрес" а.д. Добој, "Водовод и канализација" а.д. Добој, "Топлана" а.д. Добој и "Депонија отпада" а.д. Добој:
1. Реформа у управљању и организацији:
o Преглед запослених: Провшћу ревизију тренутне структуре запослених и идентификовати техничке и управљачке недостатке. Потребно је смањити број запослених, који су ту због искљичиве политичке шеме, а на основу њихове стручности и стварање ефикаснијих тимова.
o Избор стручних кадрова: Осигураћу да се на кључне позиције постављају квалификовани стручњаци, а не особе са политичким везама. Успоставићу транспарентан систем стручног запошљавања и промоције.
2. Финансијска и оперативна ефикасност:
o Израда плана пословања: Развићу стратешки план који ће дефинисати циљеве, мјере успјеха и начине за постизање ефикасности. Поставићу јасне и мјерљиве циљеве за смањење трошкова и повећање прихода.
o Мониторинг и ревизија: Успоставићу редовне ревизије и надзор над финансијским операцијама како бисмо спријечили злоупотребе и осигурали транспарентност.
3. Увођење система јавног-приватног партнерства (ЈПП):
o Истраживање модела ЈПП: Истражићу могућности за сарадњу с приватним сектором који може донијети стручност, инвестиције и иновације. ЈПП могу помоћи у побољшању услуга и смањењу трошкова.
o Избор партнера: Пажљиво ћу изабрати партнере на основу њиховог искуства и способности да допринесу унапређењу јавних услуга.
4. Побољшање комуникације и укључивање јавности:
o Транспарентност: Осигураћу да грађани буду информисани о раду јавних предузећа, укључујући извјештаје о резултатима и плановима.
o Инклузија корисника услуга: Остварићемо редовне консултације са корисницима услуга како бисмо разумјели њихове потребе и уважили приједлоге за побољшање.
5. Образовање и обука запослених:
o Континуирана обука: Обезбједићемо редовне обуке и професионални развој за запослене како би били упознати са најновијим техникама, технологијама и стандардима у својој области.
6. Примјенa модерних метода управљања:
o Управљање по учинку: Увешћемо системе управљања по учинку где ће запослени бити оцењивани на основу резултата и доприноса у раду. Ово ће мотивисати запослене да се више ангажују и побољшају своје радне резултате.
o Рурална подручја: У већим селима ћемо запослити по два радника који ће на терену да одржавају јавне површине, путеве, приступне путеве, споменике палим борцима и друго.
 
Ове мјере, ако се правилно имплементирају, могу значајно побољшати ефикасност и профитабилност јавних комуналних предузећа, што ће допринети побољшању квалитета услуга које они пружају грађанима. 

РАД РАЗВОЈНЕ АГЕНЦИЈЕ И АГЕНЦИЈЕ ЗА ПОМОЋ СЕЛУ И ПОЉОПРИВРЕДИ

Развојна агенција града Добоја и Агенција за аграрна питања и помоћ селима имају важне улоге у подршци економском развоју и побољшању квалитета живота у граду и околним подручјима.
Развојна агенција града Добоја има задатак да подржи економски развој, иновације и привлачи инвестиције у град. Њихова улога укључује:
1. Подстицање инвестиција:
o Развојна агенција ради на привлачењу домаћих и страних инвеститора, пружајући информације о повољним условима за инвестирање, као и помоћ у навигацији кроз локалне регулативе и процедуре. Развија стартап заједницу града Добоја.
2. Развој пројеката:
o Агенција подржава и реализује различите развојне пројекте који могу укључивати инфраструктурне пројекте, пројекте у области туризма, индустрије, и других сектора од значаја за економски развој града. Она треба да координише активности пројеката унутар градске управе.
3. Подршка предузетницима:
o Пружа услуге привредницима и предузетницима, укључујући консалтинг, савјете о финансирању и финансијској подршци, те помоћ у приступу ресурсима и тржиштима, сарађује са удружењима из Привредне коморе и Занатско-предузетничке коморе,.
4. Креирање и имплементација стратегија:
o Развија стратегије и планове за економски развој града, укључујући стратегије за подстицање запошљавања и развој нових индустрија. Даје савјетодавну подршку свим службама Административне службе града Добоја.
5. Координација са другим институцијама:
o Сарађује са државним, регионалним и локалним властима, као и са другим организацијама, ради координације развојних активности и пројеката уз сарадњу са стручном службом градоначелника.
 
Агенција за аграрна питања и помоћ селима фокусирана је на подршку пољопривреди и развој руралних подручја. Њихове главне активности укључују:
1. Подршка пољопривреди:
o Пружа савјете и помоћ пољопривредницима у различитим аспектима пољопривредне производње, укључујући савремене агрономске технике, управљање ресурсима, и примјену нових технологија.
2. Финансијска помоћ и субвенције:
o Успоставља и управља програмима финансијске помоћи, укључујући субвенције, кредите и грантове за пољопривреднике и руралне развојне пројекте.
3. Развој руралних подручја:
o Реализује пројекте који имају за циљ побољшање инфраструктуре, услова живота и економских могућности у селима. Ово може укључивати изградњу путева, водоснабдијевање, и развој туристичких и агротуристичких активности.
4. Едукација и обука:
o Организује обуке и радионице за пољопривреднике о најбољим практичним методама, управљању пољопривредним ресурсима, и упознавању са новим технологијама и трендовима у пољопривреди - дигитална трансформација у области производње хране.
5. Подршка за одрживи развој:
o Ради на промовисању одрживих пољопривредних пракси и заштите животне средине, укључујући еколошке и органске методе производње.

ПОТПУНО НОВИ ПЛАНОВИ

I. Испитаћу све законске могућности враћања у посјед дијела земљишта срушене зграде Административне службе града Добоја и најављујем изградњу зграде Градске управе на истом мјесту.
II. Најављујем изградњу централног спомен обиљежја у Добоју са избором мјеста у граду, првобитно је то Парк.
III. Покретање привредних активности је кључни план рада.
IV. Најављујем завршетак радова на дворанама у Добоју, Подновљу и другим мјестима, по реду.
V. Најављујем поврат земљишта ЗЗ Подновље задругарима као и поништење Одлуке Скупштине града Добоја о продаји свих дијелова к.ч. „Црквено брдо“. Уједно покрећемо нови пословни план за ЗЗ Подновље и урбанистички план за центар Подновља. Исто ће се реализовати у свим нашим селима и обновићемо капацитет земљорадничких задруга.
VI. Најављујем повезивање свих нерегуларних водовода у мрежу ЈКП Водовод а.д. Добој из Подновља, Бољанића и других мјеста.
VII. Најављујем реконструкцију улице посвећене нашој легендарној пјевачици народне музике Силвани Барјактаревић Арменулић у којој ће се налазити дрворед са липама и клупама за сједење, а на врху улице посебно припремљен споменик пјевачици, са атријумом за слушање њене музике и великим паноима и детаља из живота. Ово ће бити пракса за сваки дио града као и села како би се сви који долазе у наш град и наша села упознали са посебним вриједностима. Најављујем реконструкцију неких улица уз посебно уређење и посвећеност чувеним особама овог града уз давање назива истим.
VIII. Градски парк ће се преуредити како би имао садржаје који привлаче људе. Ту ће се поставити неколико модерних „инсталација“ и зимска башта.
IX. Направићемо „Башту цвијећа“ са тулипанима из Холандије (родна земља госпође Marlies Hoffenn) гдје ћемо правити догађаје и која ће бити посвећена „Кући пријатељства“ у којој је госпођа Мерлиз одгојила преко 60 дјеце и дала им несебичну љубав, пажњу и бригу!
X. Најављујем радове на уређењу Градске зелене пијаце којом ће се реконструисати пијаца, наткрити и омогућити здрав и безбједан приступ уз олакшање рада продавцима те појачати продаја домаћих производа. То јача и ресурсе на нашим селима.
XI. Најављујем уређене хаотичног паркинга преко пута пијаце и Дома здравља и свих других у граду уз властиту службу града. Реконструисаће се дио површине око жељезничке станице.
XII. Најављујем одређивање посебне површине која ће се користити за велике културне догађаје и концерте изван урбане зоне, посебно у љетњем периоду.
XIII. Тачно ће се одредити гдје ће бити центар града и како ће се одвијати саобраћај у том дијелу. Велике недостатке у урбаној зони ћемо морати рјешавати сукцесивно уз стручне приједлоге.
XIV. Најављујем рјешевање проблем девастираних станова у граду, сукцесивно.
XV. Најављујем субвенције пензионерима за гријање.
XVI. Најављујем нови старачки дом за старија и обољела лица.
XVII. Најављујем изградњу новог Медиицинског факултета у Добоју на мјесту старе болнице.
XVIII. Најављујем пјешачке прелазе у насељу Баре и другим мјестима гдје је то потребно.
XIX. Најављујем изградњу шеталишта са очуваним дрвећем, урбане шуме, бициклистичке стазе као и плаже са шеталиштима на ријеци Босни, Спречи и Усори. Јачање туристичких потенцијала и уређивање Тврђаве која ће радити константно са културним дешавањима.
XX. У сваком већем селу ћемо запослити по два радника за одржавање путева, прилаза и површина око споменика са контејнерима за отпад и организовати одвоз истог.
XXI. Најављујем покретање низа стартапова за младе у граду и у селима и брисање НГО појединих политичара у селима и граду који нису сврсисходни.
XXII. Сваки фудбалски стадион који нема ангажованог човјека имаће обезбијеђено кошење траве на фудбалском терену из буџета града и финансирања спортских клубова као и брисање нерегуларних у привредном регистру.
XXIII. Одредићемо гдје ће бити индустријска и пословна зона са логистичким центром.
 
С поштовањем, свим грађанима Добоја и свих мјеста

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account