16.09.2024 16:03
Теслић је у протеклим годинама постао синоним у Републици Српској за напредак и посвећеност развоју. У оквиру великих инвестиција, наша општина је остварила значајна постигнућа.

Истакао је у интервјуу за Српскаинфо начелник Теслића Милан Миличевић, говорећи о пројектима који су реализовани у протеклом периоду на подручју ове општине.

– Кроз пројекте водоснабдијевања, канализације и пречишћавања отпадних вода, 2.500 нових домаћинстава је добило питку воду, док је око 1.000 домаћинстава прикључено на градску канализациону мрежу. Изградили смо нови градски мост у центру града, који је постао симбол Теслића, те централни кружни ток с атрактивном фонтаном и још два нова кружна тока. Ново постројење за производњу питке воде, које је двоструко повећало капацитет, гарантује сигурност водоснабдијевања за наредни вијек.

Поред тога, изградили смо пречистач отпадних вода капацитета за 20.000 становника, што нас чини једним од ријетких општина с оваквим постројењем. Започели смо реконструкцију свих тротоара у центру града који це доприњети функционалнијем и љепшем изгледу. Изградили смо пјешачке стазе из готово свих праваца улаза у град. Реализовали смо изградњу 70 мостова и асфалтирали око 140 километара путева – рекао је Миличевић.

Напомиње да је обновљено и више од 20 дјечијих игралишта, градски парк је потпуно уређен с модерним игралиштем за дјецу, а изграђена су и два велелепна мултифункционална спортска полигона у центру града и у Мјесној заједници Ђулић.

– Реконструисали смо основне и средње школе, Дом здравља и Градски вртић „Палчић“ према стандардима енергетске ефикасности. Уредили смо центре већих мјесних заједница попут Прибинића и Чечаве, проширили систем уличне расвјете с нових 1.500 расвјетних тијела, те ставили у пуну функцију и реконструисали спортску дворану са свим њеним садржајима. Изградили смо и потпуно нови објекат стрељане СК „Геофон“ Теслић, а потпуно смо реконструисали и стари објекат стрељане.

Неколико мањих пројеката је такође реализовано, а планови за будућност укључују још много амбициозних иницијатива- нагласио је Миличевић.

Пријављује ли се Општина Теслић на јавне позиве међународних организација и других институција, какво је Ваше искуство по том питању?

Општина Теслић редовно аплицира на све релевантне инвестиционе јавне позиве министарстава, међународних организација, фондова и амбасада. Помоћу средстава од Чешке развојне агенције, Шведске развојне агенције, Владе Швајцарске, Њемачке фондације АСБ, УНДП-а и УСАИД-а, реализовали смо бројне пројекте. Ипак, иако смо у посљедњих 10 година аплицирали за пројекте вриједне око 20 милиона КМ код Владе РС, добијени износ од 500.000 КМ не одражава нашу потребу. Средствима Владе Србије, у износу од 350.000 евра, изградили смо фискултурну салу за основну школу „П.П. Његош“ и добили санитетско возило.

Колико износи буџет Општине Теслић?

Буџет општине Теслић за 2024. годину износи око 30 милиона КМ. Теслић се сврстава међу развијеније општине у Републици Српској, с најмањим степеном задужености од 9% у односу на дозвољених 18%. Наше кредитно задужење је увијек намјенско и усмјерено ка реализацији капиталних инфраструктурних пројеката. Све наше јавне установе и предузећа послују позитивно, што је ријеткост у РС и БиХ.

У ком правцу Општина Теслић иде када је у питању подршка привреди?

Теслић је прва општина у РС која је добила међународни БФЦ сертификат за повољно пословно окружење. Редовно издвајамо средства за подстицаје у привреди, укључујући подршку новом запошљавању и набавци опреме. Такође, пружамо подстицаје пољопривредним произвођачима у различитим областима. Током посљедњих 10 година, Теслић је богатији за око 2.000 нових радних мјеста. Планирамо даљи развој кроз изградњу индустријских зона у којима већ десетак нових привредних субјеката отворило нова радна мјеста.

Општина Теслић велики акценат ставља на социјалну политику. Који су њени аспекти и колика су издвајања?

Општина Теслић годишње издваја око 5 милиона КМ за социјалну помоћ преко Центра за социјални рад, те за његу и помоћ угроженим лицима. Индиректно, кроз Општинску борачку организацију, Црвени крст и организације цивилног друштва, додатно се издвајају средства за лијечење пензионера и једнократне новчане помоћи.

Општина Теслић је у сарадњи са јавним установама посебну пажњу посветила културним и другим манифестацијама. По чему је то Теслић постао препознатљив?

Културни живот Теслића је богат и разноврстан. Културни центар, СПКД „Просвјета“, Туристичка организација општине Теслић, Аматерско драмско позориште „Бранислав Нушић“ и многобројни КУД-ови доприносе културном идентитету Теслића. Манифестације у оквиру Теслићког културног љета посебно доприносе промоцији културе и умјетности, чинећи наш град регионалним центром за културне и умјетничке садржаје.

Када погледате на вријеме и резултате рада иза Вас, на шта сте посебно поносни?

Поносан сам на све што смо постигли, али много тога је пред нама! Теслић је у тешким временима показао способност да напредује и унаприједи квалитет живота својих грађана. Планирамо изградњу Централног градског трга Српских бораца, који ће бити срце нашег урбанистичког развоја, те реконструкцију фудбалског стадиона ФК Пролетер, чиме ћемо унаприједити спортски живот у нашем граду. Такође, радимо на изградњи мултифункционалног конференцијског центра за важне регионалне и међународне догађаје. Ови пројекти не само да ће унаприједити инфраструктуру, већ ће створити боље услове за све наше суграђане и додатно потврдити Теслић као лидера у развоју и напретку.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account