15.10.2024 13:40
И даље ћу се борити да Босна и Херцеговина не буде протекторат или да буде што мање протекторат међународне заједнице. Али ћу данас повући приједлог закона о Уставном суду БиХ јер не желим да будем предуслов било коме, прије свега да будем изговор представницима бошњачког клуба у Дому народа да наставе да опструишу рад у Дому народа БиХ, истакао је Желимир Нешковић, делегат СДС у Дому народа  БиХ.
 
"Ја ово чиним ради интереса сва три народа, како бисмо разговарали и доносили заједничка рјешења и како бисмо прекинули блокаде рада. И сам желим улазак Босне и Херцеговине у ЕУ и ово чиним и из тог разлога јер сматрам да грађани Босне и Херцеговине не могу више да чекају", поручио је Нешковић.
 
"Жао ми је што у Босни и Херцеговини нема простора за разговор, што бројни политички фактори а ту прије свега мислим на представнике бошњачког народа нису спремни да разговарају на тему одласка страних судија из Уставног суда БиХ", нагласио је Нешковић.
 
Он је одбијање бошњачких делегата да разговарају о одласку страних судија назвао мањком демократије и непристајању на разговор.
 
"Још увијек остајем при ставу да је за Босну и Херцеговину најбоље да нема страних судија у свом Уставном суду. Видјећете кроз пар година да ће ови који блокирају изношење другачијих мишљења, и  у ствари ускраћују демократска права грађанима Босне и Херцеговине, у том моменту се залагати за ставове о којима ја сада говорим. Разговор је једини начин да Босну и Херцеговину учинимо бољом", порука је Нешковића.
 
Нешковић је на конференцији за новинаре казао да ово треба да служи на част онима који га никад нису подржали.
 
"Константно су им пуна уста српских интереса, а никад нису стали иза мог приједлога", нагласио је Нешковић, упућујући критику делегатима из Клуба Срба из СНСД-а.
 
Навео је дао да је овим приједлогом настојао да се пронађе рјешење које је прихватљиво за сва три народа, а не да се проблеми гурају под тепих. Он је рекао да није било разумјевања ни српских, ни хрватских, ни бошњачках делегата.
 
"Овакав приједлог се прије осам година нашао у истом тексту на Представничком дому. Тада се о њему могло дискутовати, а сада ја седам мјесеци на сједници нисам могао говорити ни о садржају закона", рекао је Нешковић.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account