07.12.2022 09:54
Посланик СДС-а у Представничком дому ПСБиХ Дарко Бабаљ наглашава да политичари у БиХ кад немају рјешење по било ком питању почну спомињати питање националног идентитета.
 
"Оно што ја замјерам режиму је да у претходних 16-17 година стално држи питање националног идентитета и наравно у томе му помаже друга и трећа страна, мислећи на некога из бошњачког корпуса политичара и из хрватског. Ја мислим да је то само дневна политика и замајавање грађана."
 
Појашњава да су грађанима БиХ, РС и ФБиХ ријешена национална питања прије 28 година.
 
"Ми смо сви пристали на рјешење националних питања, а то је питање Срба, питање Бошњака и питање Хрвата. Заустављање рата, Дејтонског споразума, дијељење ствари Република Српска-ФБиХ, прихваћање БиХ као државе, па онда рјешавање националног питања Вашингтонским споразумом. И што се тиче лично мене та национална питања су давно ријешена. Међутим, оно на шта политичари у БиХ и у Републици Српској  немају рјешења, а то су социјална питања која подразумијевају рјешавања питања људи у тој заједници", казао је Бабаљ гостујући на ФТВ.
 
И нек ме неко, каже он, убиједи да су социјална питања ријешена.
 
"Не, него ме само убјеђују да национално питање није ријешено. Национално питање је питање које је ријешено, а ријешено је у Дејтону. Шта ми као једна заједница, Срби у Републици Српској имамо као неријешено? Немамо ништа. Бојим се да немајући одговор на рјешавање социјалних питања у Републици Српској ми стално прибјегавамо тези неко нас напада, а ми нити знамо ко нас напада нити од кога се бранимо."
 
Бабаљ наводи да политичари који се јако баве националним питањима нису учествовали у рату у БиХ.
 
"Да су учествовали били би информисани да је то давно ријешено. Имамо социјалну катастрофу у Републици Српској, а вјероватно и у БиХ. Имамо редове пред амбасадама и један пут без повратка, а то је ЕУ.  Треба прво да будемо свјесни шта ми желимо и на основу чега ћемо сутра градити политику - да ли на основу бољег сутра за грађане или враћање на рјешавање и отварање националног питања које је давно ријешено."
 
Он је мишљења да и ЕУ мало килава.
 
"Да ли грађани БиХ знају да статус о којем причамо значи пуно декларативно, а суштински не значи ништа. 14 тачки је спало на осам, а онда је спало и на четири. То нису рјешавали јер је прво питање питање сукоба интереса. Ја сам опозиција 16 година, не могу ја бити у сукобу интереса. Не може бити опозиција корумпирана. И онда наши грађани колико су збуњени кажу само да рата не буде. Не знам од кога, за кога и зашто рата", закључио је Бабаљ.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account