10.12.2022 17:43
Милан Миличевић, в.д. предсједника СДС-а, рекао је да ће СДС као најјача опозициона странка и друга партија по снази у Републици Српској предводити фронт за промјене набоље, те да ће окупити све оне који су за то заинтересовани.
 
Он је у писаном интервјуу за "Независне" рекао да је СДС одавно постао затворен у уске персоналне и локалне кругове, те да су бирачи то осјетили и да је рејтинг странке падао.
 
"Неколико мјесеци пред изборе неозбиљно је истаћи кандидатуру и очекивати побједу. То треба бити систематичан и предан рад с добром организацијом, а кандидат, ко год то био, мора показати једну нову, другачију слику и визију боље Српске. Ми то нисмо имали, напротив, слали смо сигнале гласачима да смо сви исти, што је супротна страна јако добро искористила", рекао је Миличевић у писаном интервјуу за "Независне".
 
НН: Најозбиљнији сте, а можда и једини кандидат за преузимање СДС-а. Шта ће вам бити приоритет, и шта је оно што СДС-у тренутно највише недостаје? Након сједнице ГО странке рекли сте да СДС-у треба модернизација. Шта то конкретно значи?
 
МИЛИЧЕВИЋ: Нисам оптерећен тим да ли сам једини кандидат за предсједника Српске демократске странке, али свакако сам заинтересован да странку вратимо на мјесто које јој припада. Вјерујем да тим људи које покушавам да окупим јесу спремни да се суоче са изазовима који су како пред Српском демократском странком, тако и пред Републиком Српском. Сада је најважније спровести на озбиљан начин унутарстраначке изборе на свим нивоима. Нарочито наглашавам значај мјесног одбора као основе странке. Волим рећи да желим СДС као странку добрих домаћина. А добри домаћини треба да чине мјесне одборе. СДС јесте странка која има историјски значај за Републику Српску, и то остаје за историју, али то млади људи све мање могу осјећати, јер се они тада нису ни родили. Историју треба учити и поштовати је, али СДС треба приближити младима, а то значи модернизовати га. Модели комуникације с бирачима морају бити прилагођени времену у којем живимо. Програм и политику СДС-а морамо модернизовати и прилагодити времену у ком се налазимо, што ћемо представити на јаснији и савременији начин.
 
НН: Можда сте и једини у СДС-у који је мјесецима прије кампање на одређен начин упозоравао на оно што ће се испоставити као тачно, а то је да СДС као странка пада. Зашто сте се на крају повукли из трке за кандидата за члана Предсједништва, а знало се већ тада да господин Шаровић не може добити трку за члана Предсједништва?
 
МИЛИЧЕВИЋ: Одавно је СДС постао затворен у уске персоналне и локалне кругове који су га вукли уназад. Бирачи су то осјетили и рејтинг странке је падао. Посебан проблем је постао недостатак или непоштовање критеријума при кандидовању људи за битне позиције. Ја и још неки људи у СДС-у смо на то указивали, али нисмо били уважавани, па мислим да смо били чак и омаловажавани. И то је био један од разлога што нисам био кандидат за члана Предсједништва БиХ на протеклим изборима. Неколико мјесеци пред изборе неозбиљно је истаћи кандидатуру и очекивати побједу. То треба да буде систематичан и предан рад, с добром организацијом, а кандидат, ко год то био, мора показати једну нову, другачију слику и визију боље Српске. Ми то нисмо имали, напротив, слали смо сигнале гласачима да смо сви исти, што је супротна страна јако добро искористила. Нисмо сви исти! Ипак, не бих се много враћао уназад. Важно је да из свега извучемо поуку и да не понављамо те исте грешке у будућности. СДС мора отворити своја врата свима који имају искрене и добре намјере да мијењају ово стање набоље и такве људе треба приказати гласачима.
 
НН: СДС ће у недјељу одржати Скупштину странке. Које одлуке се очекују и која је даља процедура у смислу унутарстраначких избора? Када би они могли бити завршени и шта након тога?
 
МИЛИЧЕВИЋ: Скупштина странке није одржана више од три године и то није добро. На Скупштини ћемо предложити неке врло важне измјене Статута које се односе на организацију странке, а које ће је учинити ефикаснијом и бољом. Српска демократска странка ће до маја добити ново руководство, са предсједником странке на челу. Вјерујем да ћемо изабрати најбоље и да смо сви на истом задатку. Можда не видимо увијек све на исти начин, можда различито гледамо и на неке проблеме унутар странке, али сам сигуран да смо сви заинтересовани да сложно градимо бољу будућност, и Српске демократске странке и Републике Српске посебно. Унутарстраначки избори ће бити завршени за шест мјесеци, али ми нећемо чекати, јер активности странке морају тећи у континуитету, с новом енергијом коју желимо постићи. Оно што ја желим је да имамо добронамјерне и способне људе у руководству који су спремни изрећи аргументовану критику, али исто тако је и поднијети, како бисмо на крају дошли до најбољег рјешења.
 
НН: Актуелно је питање формирања власти и по свему судећи СДС ће и наредне четири године бити опозиција и у Републици Српској, али и на нивоу БиХ. Колико ће бити тешко поразити СНСД из позиције у којој се СДС сада налази и због чега сте искључиви када је ријеч о евентуалној сарадњи са СНСД-ом?
 
МИЛИЧЕВИЋ: Побиједити на изборима никад није лако и то никад не долази случајно. Из опозиционог рада побиједити је посебно изазовно, али је могуће. Своје дјеловање нећемо базирати само на критици постојећег него и нудећи рјешења. СДС ће постати основа окупљања свих здравих и прогресивних снага у Републици Српској. Понудићемо нов програм не само изласка из ове кризе, већ и доброг живота на овим просторима. Не морате претходно бити у власти да би сте побиједили на изборима. Можда је то лакше, али исто тако, лошу власт и није тешко поразити, ако имате поштене услове борбе. С друге стране, потребно је да сте гласачима понудили нешто и да вам они повјерују да ће се то остварити. Дакле, морамо постати ауторитет на политичкој сцени, а наш начин размишљања никако не смије бити превара народа, а то је данас врло актуелно. Вјероватно је то најлакши пут доласка на власт, али ја тај пут не желим. Што се тиче сарадње са СНСД-ом, зависи шта подразумијевате као сарадњу са СНСД-ом? Ако мислите на институције, то је наша обавеза. Али то није СНСД, то је наше, нас свих грађана Републике Српске. Ја нисам никад против разговора који су у интересу људи ако то треба, немам никакав проблем с тим, могу разговарати с било ким ко је добронамјеран ако ће то донијети бољитак. Приоритет свима нама морају бити грађани Републике Српске. Ипак, треба свима да буде јасно да су СНСД и ова власт одговорни за катастрофално стање у Републици Српској и да су наши погледи о будућности Републике Српске потпуно другачији. СДС, бар док сам ја на његовом челу, неће бити дио такве власти.
 
НН: Да ли су за СДС терет остале опозиционе странке, пошто се стиче утисак да се СДС на одређен начин мало више жртвује од осталих када је у питању опозиционо дјеловање? Да ли ће у том смислу бити неких промјена?
 
МИЛИЧЕВИЋ: У опозиционом дјеловању је важан коначни циљ, а то је смјена корумпиране и криминализоване власти ради стварања здравог и перспективног друштва у којем се поштује и вреднује рад и стручност. У таквој борби се сви требају жртвовати и у њој сви имају своје мјесто. СДС мора имати своју посебност и показати да заслужује бити лидер у тој борби. Оно што је сигурно, СДС ће као најјача опозициона и друга партија по снази у Републици Српској предводити фронт за промјене набоље и окупљаће све оне који су за то заинтересовани. Показаћемо да Република Српска може боље.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account