15.12.2022 15:41
В.д. предсједник Српске демократске странке Милан Миличевић изјавио је да Одлука Регулаторне комисије за енергетику којом се укидају љетна и зимска тарифа електричне енергије и уводи јединствена тарифа и нови начин обрачуна цијене киловата електричне енергије и поскупљење тзв. мрежарине, представљају кажњавање становника Републике Српске, а посебно  најсиромашнијих.
 
„Поскупљење електричне енергије по разним основама одразиће се и на привреду и изазвати нова поскупљења и инфлацију. Поскупиће, као што су представници послодаваца и најавили основне животне намирнице. Све ово се дешава пар мјесеци након одржаних општих избора прије којих је Влада дијелила једнократне помоћи разним категоријама становништва, које ће новим поскупљењима вишеструко  бити наплаћене грађанима“, рекао је Миличевић.
 
Он је додао да истовремено, Електропривреда Републике Српске извози више од трећине произведене електричне енергије, гдје влада повећана потражња.
 
„Да ли поскупљењем електричне енергије власт кроз Електропривреду, која послује са милионским губицима, такође жели да натјера грађане да троше мање струје, да би вишак у још већем проценту извозили и остваривали екстра профит за покривање губитака? У овој години извоз струје је за 20% већи и премашиће милијарду КМ заједно из Републике Српске и Федерације БиХ, што  указује да се остварују значајно већи приходи и да за поскупљењем нема оправданог  разлога. Умјесто тога чини се да расте и похлепа режима коју ће из свог џепа платити грађани, а они који су социјално угрожени, сада ће бити у још тежој ситуацији“, закључио је Миличевић.
 
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account