21.12.2022 19:39
Радован Вишковић нема легитимитет да буде мандатар јер није био у стању да извршава обавезе које му је прошле године издиктирала Народна скупштина, када је усвојила закључке у вези са информацијом о преношењу надлежности са нивоа Босне и Херцеговине на Републику Српску.
 
Казао је ово шеф Клуба посланика СДС у НСРС Вукота Говедарица у обраћању у парламенту Српске након Вишковићевог експозеa.
 
Говедарица је упитао гдје су данас ти закључци од 10 децембра 2021.
 
„Пролонгирани су за шест мјесеци па онда одгођени. Пошто је поново мандатар Вишковић, ако ове рокове не испоштује у наредних 30 дана, мора да поднесе оставку или да буде смијењен. То се дешава у парламентарно одговорним политичким системима “, поручио  је Говедарица.
 
Он је истакао да је велики проблем што у Републици Српској сада нема концепта националног дјеловања.
 
„Вишковић који није испоштовао одлуке НСРС вјероватно неће бити смијењен зато што нема националне политике и идеје. Она се свела на реторику високих тонова, када се галами и србује и онда све то што се тада каже испари за  свега 10 или 15 дана. Нема концепта националног дјеловања и он је подложан императиву тренутка. Самим тим није спроводљив у дјело па токо  један дан може независна Српска, други дан изворни Дејтон, па трећи интитет итд.“, напомиње Говедарица.
 
Он је упитао да ли овај  народ и његова национална идеја може да издржи оволико социјално раслојавање друштва становништва.
 
„Ја мислим да не може. Дали та идеја и политика може да издржи лоше ефекте демографије коју имамо. На територији која је мало већа од Републике Српске у Белгији живи 11 милиона становника“, казао је Говедарица и додао:
 
„Двије деценије СНСД влада Републиком Српском,  а сада прича о демографској обнови. 500 хиљада људи је отишло из Српске у том периоду“.  

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account