28.12.2022 12:47
Закон о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској је сувише битан да би се доносио по хитном поступку и сматрамо да је у циљу добијања бољих рјешења он требао да иде у редовну процедуру, рекао је Вукота Говедарица, шеф Клуба посланика СДС у Народној скупштини Републике Српске.
 
Он је поручио да, иако овим законом добијамо рјешења која су нешто боља у односу на оно што смо имали прије, пронаталитетне мјере требају бити конкретније и јасније.
 
„Пронаталитетне мјере се не могу само односити на вишечлане породице са четворо и више дјеце само у погледу оних који су незапослени, јер ако причамо о наталитету морамо да водимо рачуна и о вишечланим породицама у којима родитељи имају ријешен радни статус“, напомиње Говедарица.
 
Исто тако, додаје он, цијенимо да је потребно направити разлику између вишечланих породица које имају четворо малољетне дјеце и вишечланих породица која нпр. има једно малољетно дијете.
 
Како би се горе наведена питања у Закону прецизно дефинисала Клуб посланика СДС у НСРС је припремио два амандмана.
 
„Првим амандманом се предлаже да се мјесечно примање исплаћује у новчаном износу које Влада РС утврђује рјешењем, а које не може бити ниже од 750 КМ за једно малољетно дијете, 150 за друго, 200 КМ за треће и 300 КМ за четврто и свако наредно малољетно дијете. Тако ћемо изаћи у сусрет оним породицама које имају четворо малољетне дјеце и омогућити им да имају мјесечно примање од 1300 КМ“,  појаснио је Говедарица.
 
Додаје да је Клуб посланика СДС предложио и нови став у члану 8. овог Закона који се односи на годишње примање за вишечлане породице у којима су оба родитеља запослени.
 
„Имамо значајан број вишечланих породица у којима су оба родитеља запослена и ми сматрамо да за те породице треба увести годишњи новчани додатак које би се исплаћивало на крају сваке текуће године. Према нашем амандману новчано годишње примање у износу које Влада утврђује рјешењем не би могло бити мање од 1200 КМ по сваком малољетном дијетету, а исплаћивало би се у посљедњем мјесецу текуће године“, казао је Говедарица.
 
Истакао је да би да је Закон о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце у Републици Српској ишао у редовној процедури рјешења била много боља и изразио очекивање да ће бити прилике да за његово побољшање.
„ Клуб посланика СДС је предложио закључак којим се дефинише да НСРС задужује Владу РС да у року од 90 дана од ступања овог закона на снагу сачини и у скупштинску процедуру упути информацију о примјени овог закона како би се због скраћене процедуре у којој је усвојен текст закона извршила детаљна анализа овог законског рјешења. Тако би имали бољу слику о томе како се примјењује и евентуалним проблемима који настају на терену и да онда ако буде потребе Закон кроз одређене измјене и допуне побољшамо“, истакао је Говедарица.  

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account