03.01.2023 17:15
Општинска управа Теслић ће од ове године омогућити једнократну накнаду за свако рођено дијете са подручја ове општине. У ранијем периоду накнаде су обезбјеђиване за свако треће и наредно рођено дијете путем пронаталитетног фонда основаног још 2013. године на иницијативу начелника Милана Миличевића у сврху институционалне подршке повећању наталитета. Путем овог фонда се од 2013. године финансира и вантјелесна оплодња, за коју је од ове године подигнута старосна граница за потпуно финансирање на 45 година.
 
Новим мјерама Општинске управе Теслић за прво и друго рођено дијете предвиђена је једнократна накнада од 200 КМ, за треће рођено дијете 500 КМ, док за свако четврто и наредно рођено дијете предвиђена је накнада од 1.000 КМ. Укупан износ планиран у буџету за 2023. годину у сврхе пронаталитетног фонда износи 60.000 КМ. Са подручја општине Теслић у просјеку се роди око 300 дјеце годишње.
 
Накнаде из пронаталитетног фонда су доступне свим родитељима, без обзира на њихову социјалну и економску ситуацију. Пронаталитетни фонд је важан извор подршке за породице у првим мјесецима након рођења дјетета и помаже им у суочавању с трошковима везаним за новорођенче. Он такође има важну улогу у подржавању демографских трендова и одржавању стопе наталитета у друштву.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account