04.01.2023 15:54
"Република Српска постоји већ 30 година свиђало се то некоме или не, а Дан Републике Српске је  легитиман празник којим се обиљежава њен настанак. Политичка препуцавања на релацији између Кристијана Шмита и политичара власти Републике Српске по овом питању служе за дневно-политичке потребе. У исто вријеме грађани живе све теже у свакодневној борби са инфлацијом и растом цијена", изјавио је вршилац дужности предсједника СДС-а Милан Миличевић.
 
“Док Кристијан Шмит у свом писму политичким руководиоцима Српске упозорава на неуставност 9. јануара као Дана Републике Српске, СДС жели да поручи да је овај празник потпуно нелегитимно оспорен и да га нико у Републици Српској неће доводити у питање”, рекао је Миличевић.
 
Аргументација да он има вјерски карактер и да не уважава мултиетничност БиХ није валидна јер је 9. јануара 1992. године Скупштина српског народа у БиХ демократским путем од стране изабраних представника донијела Декларацију о проглашењу Републике Српске, наглашава Миличевић и додаје да је она израз легитимне воље српског народа, а Република Српска је под тим називом међународно призната.
 
“На исти начин као што се 1. март у Федерацији БиХ прославља као Дан независности БиХ, што није по вољи српског народа, јер сматрамо да су тим политичким чином започели сукоби и четверогодишњи рат на овом простору”, подсјећа Миличевић.
 
Он је додао да је у сваком случају, одавно споран кредибилитет и легитимитет Кристијана Шмита, а изражен је и његов једностран приступ при доношењу одлука.
 
"Његово наглашено ћутање на изборну крађу на посљедњим изборима и затварање очију пред политикама које нас годинама вуку назад је очигледно, тако да је он најмање позван да коментарише 9. јануар као Дан Републике Српске. Прослава 9. јануара је питање емоционалног односа нас који живимо у Републици Српској, а ни у ком случају то није знак непоштовања других народа и њихових права, нити су она на било који начин тиме нарушена", закључио је Миличевић. 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account