18.01.2023 10:17
Вршилац дужности предсједника СДС, Милан Миличевић, поручује да око 9. јануара не треба дизати неку велику причу, јер је Дан Републике Српске историјски датум који грађани Републике осјећају као свој празник.

– Он ће бити обиљежаван, као што је био обиљежаван на различите начине дуги низ година. Никаква забрана, са било које стране, са било ког нивоа, неће у конкретном, емотивном смислу промијенити однос према 9. јануару у Републике Српске, ко год да је на челу Републике – каже Миличевић за Српскаинфо.

Миличевић признаје да свако има друго размишљање на који начин би обиљежио Дан Републике Српске на достојанствен начин.

– Лично бих га, да сам у прилици, вјероватно обиљежавао на потпуно другачији начин него што се то ради данас. То би било на достојан начин, у смислу адекватне, достојне академије, попут оних које имамо низ година. Мислим да би то било сасвим довољно, наравно по читавој Српској, у организацији, прије свега, удружења општинских борачких и других организација које окупљају борце Војске Републике Српске. Све друго је иритантно, дегутантно, чак и ти дефилеи и параде у којима, не вријеђајући никог, парадирају спортски клубови, поштари, или неке јавне установе или предузећа. Поставља се питање да ли је то примјерено самом датуму који је за нас емотивно битан. Укратко, шта год ко мислио и говорио, да ли то тумачили пријетњом или не, Дан Републике Српске ће се наставити обиљежавати – наглашава Миличевић.

Истиче да није читао изворну изјаву Кристијана Шмита, али ако је рекао да неће дозволити да се даље на овај начин обиљежава 9. јануар, из тога индиректно произлази да он тај датум признаје.

– Али, нама у принципу није важно ко га признаје, важно је да га ми признајемо, они који су стварали Републику Српску. То је емотивни однос који не можете промијенити у нашем бићу и не треба га нико дирати. Нити ми треба да дирамо било чије националне емоције, требамо једни друге поштовати и уважавати – закључује Миличевић.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account