18.01.2023 14:00
И поред тога што ће многи легалисти рећи да се пресуде судова не коментаришу, треба нагласити да је ослобађајућа пресуда бившој директорици Агенције за банкарство, Славици Ињац, крајње дискутабилна, каже Вукота Говедарица, шеф Клуба посланика СДС у Народној скупштини Републике Српске.
 
Као што је јавности познато против Славице Ињац и још петнаест особа подигнута је оптужница од стране Тужилаштва БиХ још почетком 2017. године, зато што су злоупотребљавајући свој службени положај начинили штету у Бобар банци од преко 122 милиона КМ.
 
„Врло је симптоматично зашто је једино предмет Славице Ињац пребачен из Тужилаштва БиХ на Републичко јавно тужилаштво у Бањалуку па је тако због наводне болести бивше директорице Агенције, Окружни суд у Бањалуци преузео надлежност над њеним предметом. Осталих петнаест људи се није разбољело па је остало да своју невиност доказују пред Судом БиХ“, истакао је Говедарица.
 
Он подсјећа да је по доласку у Бањалуку Славици Ињац Републичко тужилаштво измијенило оптужницу која је била и више него ублажена јер није носила терет „злочиначке организоване групе“ како је то третирала оптужница Тужилаштва БиХ већ јој је бањалучко тужилаштво ставило на терет „несавјесно пословање“.
 
„Тако смо добили два процеса, у једном гдје је најодговорнији у Агенцији за насталу штету оптужен за несавјесно пословање и други гдје су њени сарадници, оптужени као злочиначка организована група. Тако је Славица Ињац добила идеалан простор да сву своју одговорност свали на покојника Гаврила Бобара као јединог одговорног за насталу штету“, наводи Говедарица.
 
Он напомиње да је немогуће да Агенција за банкарство пуних шест година није могла да утврди како се извлачи новац из Бобар банке.
 
„Немогуће је да Агенција није могла за све те године утврдити да у трезору недостаје десет милиона КМ а које је неко морао изнијети из трезора. Али зато са друге стране је било могуће послије непуна два мјесеца од смрти Гаврила Бобара све то открити и увести Принудну управу у Бобар банку. Исто тако треба примијетити да је банка брзином свјетлости ликвидирана“, каже Говедарица.
 
Када све то знамо, додаје он, онда је лако закључити да ли је у питању несавјесно пословање или организована група која је имала интерес за такве поступке банке.
 
„У декадентним и аутократским системима најадекватнији је овакав епилог јер такав систем никада неће дозволити да јавност сазна праву истину. А сви мање или више знамо да се ово ништа не би догодило без политичког благослова а на то политичко благосиљање није имуно ни правосуђе Републике Српске“ истакао је Говедарица.   

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account