19.01.2023 11:38
Лидери ХДЗ-а и СНСД-а, Драган Човић и Милорад Додик, најавили су да ће приоритетан циљ њихове коалиције бити смјена Централне изборне комисије (ЦИК). Неспорно је да опозиција из Републике Српске има далеко више разлога од Додика да тражи смјену ЦИК, али тако нешто је незаконито и тим се наноси огромна штета буџету, истакла је чланица Главног одбора СДС Александра Пандуревић.
 
Она каже да праксу незаконитих одлука усљед журбе, Додик сели из Народне скупштине РС у Парламент БиХ, потпуно занемарујући да таквим потезима чине и велику финансијску штету.
 
„Наиме, Изборни закон БиХ стриктно прописује када Парламентарна скупштина БиХ може разријешити чланове ЦИК, а то је само у случају да ЦИК не ради, што овај пут није случај. Мандат сваког од чланова ЦИК-а траје седам година и престаје само у случају оставке, смрти или спријечености да обавља функцију. Тако прописује Изборни закон. Коалиција ''За смјену ЦИК-а'' прво би требала да промијени закон, па тек онда да смијени ЦИК“, казала је Пандуревићева.
 
Чланица Главног одбора СДС је појаснила и шта ће се десити у случају да незаконито смјене ЦИК?
 
„У том случају нема сумње да ће смијењени чланови ЦИК покренути управне спорове, а и добити их. Добиће и све заостале плате и то уз припадајуће камате. Проблем је што ће тај новац бити исплаћен из буџета, а не из џепова лидера који су подстрекачи незаконитог подухвата. Тај новац ће бити узет са ставки инфраструктуре, грантова културним пројектима итд. Покретачи ове иницијативе, у правној држави, требало би да из свог џепа надокнаде овај новац“, казала је Пандуревићева.
 
Подсјетићу, каже она, и на мишљење Венецијанске комисије из 2002. године у којем децидно стоји да ''тијела која именују чланове изборних комисија не би требало да имају право њиховог опозива јер се тим баца сумња на њихову независност''.
 
„С тог аспекта, незаконитом смјеном ЦИК-а, БиХ би додатно потунула на љествици владавине права и направила неколико корака уназад од прокламованог европског пута. Али, ништа ново од старе коалиције. Њима не треба независно тијело за провођење избора, него тијело које ће бити сигуран инструмент за изборне крађе“, закључила је Пандуревић.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account