25.01.2023 16:30
Сви знамо да су поједини од кандидата повезани са криминалцима. Овдје сједе људи који се везују за породично насиље и насиље над женама. И то изгледа ником не смета. Проблем овог Савјета министара је недостатак интегритета, како колективног тако и личног. Интегритет су моралне вриједности и придржавање принципа које оне представљају, етика, поштење, образ, част и достојанство. И чини се да садашњи политичари припадају сасвим супротном систему вриједности.
 
Ово је рекао посланик СДС у Представничком дому Парламента БиХ Младен Босић, коментаришући  предложене кандидате за министре у Савјету министара БиХ на хитној сједници.
 
"Нажалост, изгледа да су убиједили и велики дио гласача да поштење, образ, част и достојанство нису вриједности које треба поштовати. Све чешће чујем тврдњу да су политичари који не краду будале. То је производ чињенице да се грађани угледају на оне који су на врху пирамиде и усвајају њихове вриједности као нормалне. Ако некажњено краду они у врху, зашто не би и ти? Ако су они примитивни и бахате се, тако требаш и ти. То је порука која се шаље грађанима", казао је Босић.
 
Недостатак колективног интегритета будућег Савјета министара је, каже он, зато што су странке превариле своје грађане.
 
"Овдје видим оне који су све најцрње говорили о људима са којима сада улазе у власт и о којима сада говоре све најљепше. То пас с маслом не би појео шта су прије само пар мјесеци говорили једни о другима“, казао је Босић.
 
Према његовим ријечима, лични интегритет појединих министара је посебна прича.
 
"А шта је са интегритетом наших кандидата за министре. Један је био на челу најгорег Савјета министара у историји дејтонске БиХ и који је био први човјек за финансије у чије вријеме су нестале стотине милиона марака из три банке које су пропале у Републици Српској, а сада је поново кандидат за министра. Други који је ухваћен на ковид журци, не само да није смијењен како је то тада обећао његов вођа, него је поново кандидат за министарство у којем у претходном мандату није ништа показао. Трећег нећу спомињати јер о њему сада најгоре говоре они који ће данас гласати за њега", навео је Босић.
 
Он је рекао да сви знамо да су поједини од кандидата повезани са криминалцима.
 
"Овдје сједе људи који се везују за породично насиље и насиље над женама. И то изгледа ником не смета", казао је Босић и додао:
 
„Инцитат је алегоричан појам којим се описује личност која се налази на високој функцији, а сасвим је очигледно да није способан или достојан да је врши. Интересантно је поријекло тог појма. Инцитатус је био коњ римског императора Калигуле којег је он именовао за сенатора. Калигула је то урадио са намјером да понизи сенаторе и да покаже ко је главни и ко се пита. Невјероватна је сличност мотива садашњих властодржаца који намјерно постављају очигледно некомпетентне људе да би понизили оне који мисле да нешто представљају, али и сав стручни и квалификовани народ. Нажалост у овом Савјету министара није само један инцитат, има их више", истакао је Босић. 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account