31.01.2023 09:12
Семберци се неће одрећи градоначелника који има интегритет, слободу да одлучује о битним питањима, усађене моралне вриједности и који ни по коју цијену не жели да ради против интереса грађана који су га изабрали.
 
- Градоначелник Љубиша Петровић и ја смо прије четири године заједно ушли у политичку арену без правог политичког искуства и голоруки, са разбијеном страначком војском, недовољно познати јавности, грађанима и медијима. Ти локални избори 2020. године нису представљали само борбу за опстанак Српске демократске странке у другом по величини граду у Републици Српској, већ и шансу да као „нова лица у политици“ афирмишемо нове идеје и поштење.
 
Ово у отвореном писму грађанима Бијељине пише посланица Српске демократске странке у Народној скупштини Републике Српске Мирјана Орашанин.
 
 
Подсјећа да су она и градоначелник Бијељине Љубиша Петровић тада 2020. године бацили у лице рукавицу тадашњој политичкој пракси у којој појединац и мали круг дворских сарадника одлучује о судбини једног града и регије.
 
"Знали смо да Бијељину треба да позиционирамо као регионални центар са потенцијалима за развој и инвестирање, улагање у предузетништво и пољопривреду, субвенцијама за рањиве категорије, богатим културним и друштвеним животом, убрзаном урбанизацијом и ефикасним и транспарентним радом комуналних предузећа", наводи она и додаје:
 
"Да не кажу да сами себе хвалимо молим вас да пажљиво прочитате аргументоване извјештаје на линковима која су објавила удружења грађана у сарадњи са медијима који прате и извјештавају о обећањима градоначелника, реализацији и пројектима у току  - ИСТИНОМЈЕР  https://istinomjer.ba/predizborna-obecanja/mjere-za-oporavak-realnog-sektora-i-pravljenje-boljih-uslova-za-poljoprivrednike/ "
 
Поред наведеног градоначелник је, наводи Орашанин, спровео и значајне одлуке које се односе на помоћ пензионерима, обогатио је културни живот града, увео нове забавне садржаје, а дио тога смо видјели и током манифестације „Зимски корзо“.
 
НЕШТО ЈАКО ВАЖНО!
 
Орашанин даље указује да је Бијељина прва локална јединица у Републици Српској, а једна од ријетких у Босни и Херцеговини, у којој је недјеља проглашена за нерадни дан. 
 
Она каже да је њен приступ овом питању тада био другачији и да је гласала против те одлуке у градској скупштини, јер се залагала као економиста и привредник за појачане инспекцијске контроле и накнаде за рад недјељом.
 
"Када сам градоначелнику рекла да ћемо поред незадовољства малих и средњих предузетника и тржних центара имати и лошије економске резултате па чак и пораст незапослености, подсјетио ме је на обећање да стварамо град по мјери човјека и да прихвата пуну одговорност коју ова одлуку носи", навела је.
 
Градоначелникова борба за добробит свих грађана је заснована, према њеном мишљењу, и на чињеници да је по професији љекар и да би он са једнаком преданошћу лијечио сваког пацијента без обзира на поријекло, статус, вјерско или национално опредјељење.
 
"Била сам поносна када је градоначелник срдачно и домаћински отварао врата нашег града гостима из Босне и Херцеговине, Србије, иностранства, наше дијаспоре – дипломатима, економистима, представницима удружења, вјерским поглаварима. Бијељина се због тога по добру познаје, а представља је човјек који се не одриче српског идентитета, али који зна како да гради мостове међу људима, градовима и државама", констатује она у отвореном писму, упућеном суграђанима Бијељине.
 
Каже да политички опоненти замјерају градоначелнику да се, за њихов укус, превише често обраћа грађанима путем друштвених мрежа.
 
"Они ваљда заборављају да ми, који нисмо на власти у Републици Српској немамо шансу да гостујемо у медијима осим на БН телевизији. Због тога се на друштвеним мрежама редовно чује глас градоначелника и виде фотографије са догађаја на којима је присутан", наводи Орашанин.
 
Према њеним ријечима, градоначелник је, као сваки млад, мислећи и образован човјек, имао потребу да укаже на чињеницу да смо као друштво на врху љествице по лошим појавама: инфлацији, корупцији, одливу становника, екологији. Неки аналитичари тврде да то није његова улога, већ само дешавања на локалном нивоу.
 
"Ми знамо да се он са једнаком посвећеношћу и досљедношћу бори против свих негативних појава у нашем граду, баш као и у друштву у којем живимо и у томе и јесте његова величина и снага".
 
Због тога, каже она, ова борба између „Давида и Голијата“ траје од почетка мандата.
 
„Градоначелник је доказао да је и без скупштинске већине, у сложеним и тешким условима, ипак могуће радити више, боље и другачије од политичке конкуренције. И сама сам једна од оних који су жељели да напредујемо брже и да окупимо нови тим политичара на које ће Семберци бити поносни, без обзира за коју партију су гласали. Често сам о томе говорила у јавности и указивала на оно што је потребно да чинимо. Пред опште изборе  2022. године појединци  из СДС су сматрали да млади, нови, активни, некомпромитовани и препознатљиви политичари из Семберије не треба да предводе, па чак ни да се нађу на изборним листама. Борили смо се аргументима и уложили смо огромну енергију да грађанима приближимо свој концепт и оно за што се залажемо. Као резултат скромне кампање освојили смо дупло више појединачних и страначких гласова у односу на претходне локалне изборе,на што смо веома поносни“, наводи Орашанин и додаје:
 
„Због тога нам је Љубиша Петровић важан, баш као и наш предсједник и начелник општине Теслић др Милан Милићевић, као и остали начелници из СДС-а које воде друге општине. Без жеље да будем строжија од закона, правилнија од правила и већа од заповијести, мислим да грађани вјерују градоначелнику јер знају да није човјек који ће их испразним фразама удаљити од реалности и бољег живота, а себе заштитити и обезбиједити као бијелог медвједа.“
 
Она каже да резултат наопаке работе зване опозив градоначелника који владајућа гарнитура покреће, не може се завршити у њихову корист.
 
„Семберци се неће одрећи градоначелника који има интегритет, слободу да одлучује о битним питањима, усађене моралне вриједности и који ни по коју цијену не жели да ради против интереса грађана који су га изабрали. Градоначелник Љубиша Петровић има моју подршку као и увијек до сада, а сигурна сам и велику и искрену подршку наших суграђана. Да завршим ријечима које и он често помиње - Нека буде борба непрестана, до коначне побједе“, поручила је Орашанин.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account