03.02.2023 17:57
Иако је око 92 милиона конвертибилних марака наплаћено више средстава од индиректних пореза у мјесецу јануару ове године,  у локалне заједнице по основу дознака Владе Републике Српске „слило“ се у просјеку за око 10 %  мање средстава по истом основу у односу на прошлу годину, изјавио је Ђорђе Милићевић, члан Предсједништва СДС и начелник општине Шамац.
 
Он каже да разлог за то треба тражити у чињеници да је Влада Републике Српске много више финансијских средстава у мјесецу јануару утрошила на отплату спољног дуга него у прошлој години.
 
Милићевић напомиње да се континуитет слабог прилива средстава по основу индиректних пореза, наставља и у првим данима мјесеца фебруара.
 
„Евидентно је да се терет отплате спољног дуга Републике Српске који је из године у годину све већи пребацује на буџете локалних самоуправа, дакле општина и градова у Српској. А уколико овој чињеници додамо и податак да је само у 2022. години, Влада умањила буџете локалних заједница у просјеку између 200.000 – 500.000 КМ, по основу Одлуке о укидању комуналних такси за истицање  фирме, онда не треба посебно нагласити чињеницу да се наставља потпуно игнорантски однос ‘експертске’ Владе према потребама локалних заједница“- изјавио је Милићевић.
 
Он напомиње да нешто боље прођу општине и градови окупљени под знаком СНСД-а, јер им се дио средстава надокнади током године кроз нетранспарентне додјеле средстава за инфраструктурне пројекте. 

 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account