05.02.2023 14:38
Док се власт у Републици Српској хвали повећаним приходима од ПДВ-а, поврат средстава општинама по основу уплаћеног износа ПДВ-а се смањује, рекао је в.д. предсједника СДС-а Милан Миличевић на сједници Координационог одбора СДС Изборне јединице 1 у Приједору.
 
“Тако су се из Управе за индиректно опорезивање БиХ похвалили да су приходи у овој 2022. години били за милијарду и 310 милиона већи него у претходној или за 19%. У исто вријеме локалне заједнице добијају мање средстава из поврата ПДВ-а, због растуће ставке дуга који по приоритетима плаћања иде прије поврата општинама, тако да преостаје мање средстава за поврат јер је рата дуга премашила милијарду, односно за 2023. годину износи 1,1 милијарду КМ. Испада да Влада РС има вишка средстава, а општине мањак, односно да се терет задуживања пребацује са Владе на локалне заједнице”, рекао је Миличевић.
 
“Јер, док се власт хвали већим приходима за 20 посто, општине добијају мање средстава за 10 посто из поврата ПДВ-а”, истиче Миличевић.
 
“Свакоме је јасно да повећани приходи ПДВ-а нису резултат већих привредних активности, нити успјешности Владе, него инфлације и раста малопродајних цијена, што значи на терет грађана. Као и да оваква расподјела и терет дуга иду на штету општина”, рекао је  Миличевић.
 
“СДС сматра да нам треба јачи развој локалних заједница и већа помоћ неразвијеним општинама, од којих су неке пред гашењем, као и радикално другачија и праведнија политика распођеле прихода од садашње у којој централна власт граби само себи, а грађанима и општинама шта остане”, закључио је Миличевић.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account