23.02.2023 14:44
„Управо у вријеме када се Србија налази под великим притисцима  и у веома тешким међународним геополитичким околностима као једина држава у Европи која није увела санкције Русији, додатни ударац и подстрек за још веће притиске на Србију долази нажалост од актуелне власти из Републике Српске“, истакао је данас Милан Миличевић, в.д. предсједника СДС.
 
„Очигледно договореном примјеном санкција према Русији које су прошле године са нивоа БиХ формално и уведене уз сагласност тадашњег српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, власт Републике Српске покушава да то невјешто демантује, обмањујући све, па и свој властити народ, али и Србију, а само са једним циљем, а то је опстанак на власти“, рекао је в.д. предсједник Српске демократске странке Милан Миличевић.
 
Он је подсјетио да је новоименованом министру иностраних послова БиХ Елмедину Конаковићу, који се сваких неколико дана састаје са Додиком, почетком фебруара саопштено од стране амбасадора ЕУ да је вријеме да БиХ почне и у пракси примјењивати санкције према Русији, усвојене прошле године.
 
„Десетак дана послије у Бриселу чланови Предсједништва БиХ састају се са шефом европске дипломатије Жозепом Борељом који је истакао и похвалио чињеницу да се БиХ ускладила са санкцијама ЕУ против руског руководства и ратне економије Русије, што недвосмислено указује на то да те санкције постоје.
 
Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић која је била присутна на поменутом састанку и прес конференцији ни на који начин није реаговала на ову изјаву, да би тек неколико дана послије на питање новинара рекла да та изјава дјелимично одражава оно о чему се говорило на састанку.
 
„Све то указује да постоје двије приче власти у Републици Српској по овом питању, једна лажна за нашу јавност и народ, а друга права истинита прича да је Република Српска кроз своје представнике у институцијама БиХ увела и спроводи санкције према Русији“.
 
В.д. предсједника СДС-а појашњава да овдје није само у питању лицемјеран однос представника Републике Српске према свом народу и његово обмањивање, већ да се ради и о неусаглашеном дјеловању са руководством Републике Србије и њеним предсједником Александром Вучићем што још више отежава положај Србије пред тешким одлукама везаним за Косово.

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account