01.03.2023 15:24
Начин расподјеле прихода од ПДВ-а у којем Влада узима већи дио средстава за себе па их онда распоређују путем средстава јавних инвестиција за локалне заједнице није добар и не доприноси њиховом развоју, каже начелник Брода Зоран Видић. 
 
Он наводи да је уколико желимо јаке локалне заједнице потребно предложити нови закон о буџетском систему Републике Српске, чиме би се локалним заједницама омогућило да саме спроводе програме развоја и јавних инвестиција, на основу одлука локалних парламента.
 
Међутим, додаје он,  Влада, којој постојећа расподјела прихода одговара, не жели предложити нови закон.
 
Видић упозорава да многе мале општине тренутно не могу постићи довољно привредне активности да остваре вишак ПДВ-а како би могле да се финансирају.
 
„Ми имамо општине које имају свега пар стотина становника попут Источног Мостара. Ако желимо да нам Република Српска успје не смијемо заборавити ту и друге мале општине. Локалне заједнице су као карике у ланцу које тако повезане чине Републику Српску, а она  ће бити јака онолико колико буде јака најслабија карика и због тога се итекако мора водити рачуна о свим локалним заједницама“, истакао је Видић.
 
Он наводи да је нелогично да поред повећања прихода од индиректних пореза за 14 до 15 одсто на нивоу Управе за индиректно опорезивање, локалне заједнице у протекла два мјесеца по том основу имају смањење за десет одсто.
 
„Добили смо образложење да је до тога дошло због доспјеле рате спољног дуга. Када се локална заједница задужи по одлуци локалног парламента код комерцијалне банке ко пита локалну заједницу како она враћа тај дуг“, каже Видић.
 

Анкета

Тестирање анкете на сајту Српске демократске странке?

Create Account



Log In Your Account